Online archiv

Autor: Hana Procházková, MŠ Pohádka, Hradec Králové

Obdarovaní a dárci

Hana Procházková, MŠ Pohádka, Hradec Králové, 2/2005
Od útlého věku jsou naše děti - pokud mají štěstí a jsou v normální rodině - zahrnovány péčí a dárky v roli obdarovávaného. Pod stromečkem bylo dárků tolik, že už děti na některé po pár dnech zapomněly.K tradičnímu křesťanskému pojetí Vánoc patří také svátek Tří králů 6. ledna. Příběh narození Ježíška a vyprávění o putování králů - mudrců jsme se snažili přiblížit dětem s tradiční tříkrálovou koledou nad knížkou Vánočnípříběh a Děťátko se narodilo. Chtěli jsme, aby naši kluci a holčičky věděli, proč děti dříve koledovaly a hlavně proč se s třemi králi mohou potkat v našem městě i dnes. Třicet trojic králů s kasičkou v Hradci Králové chodilopo městě a vybízelo občany k podpoře tříkrálové sbírky pro oběti posledního velikého neštěstí ve světě. Hodní lidé s dobrým srdcem si pomáhají - věděly naše děti ve školce a malovaly tři krále a možná o tom i vyprávěly doma.Co se potom stalo, vzalo trochu dech i nám učitelkám. 6. ledna nečekaně zavítali tři králové do naší mateřské školy - přivezla je obětavá maminka malého Péti. Každému dítěti dala v obálce dvacetikorunu, aby každý sám mohlbýt tím, kdo pomáhá jiným, kdo je hodný - má dobré srdce, kdo dává a je dárcem. Svátek Tří králů si děti určitě uchovají v paměti, snad si i někdy později vybaví pocit, že dávat je stejně hezké jako dostávat.

Kvalifikace

Hana Procházková, MŠ Pohádka, Hradec Králové, 2/2005
Kvalifikace je pojem, který všichni pedagogové chápou; jedná se o předepsaný stupeň vzdělání a z něho vyplývající kompetence k vyučování na příslušném stupni vzdělávání. Proto se pedagogové podle zákona dělí na kvalifikované anekvalifikované. Nechci polemizovat o tom, že kromě vzdělání je pro práci s dětmi potřeba ještě"něco jiného", protože opravdový vztah a láska k dětem a učitelský talent se nedají změřit a často nejsou v přímé úměře svyšším vzděláním.Chtěla bych jen upozornit na problém, který je opravdu jen ve školství. V jiných resortech jsou také podmínky pro výkon povolání - dosažené středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání, ale je jedno, zdali je"paninženýr"chemik, strojař či z jiného oboru, ekonoma nikdo nepřezkušuje proto, že promoval před sametovou revolucí. Ve školství jsme pro"škatulky". Má-li pedagog ukončené vysokoškolské studium a titul Mgr. prodruhý stupeň ZŠ, je v páté třídě nekvalifikovaný, právě tak jako prvostupňový pedagog v šestce. Jistě didaktika a metodiky pro příslušný věk jsou důležité, ale po určité praxi (2-3 roky) a vysokoškolském vzdělání se rozdílnepozná, spíše záleží na tom, zda si pedagog s příslušnou věkovou kategorií"rozumí".V naší mateřské škole z pěti učitelek má jen jedna vysokoškolský diplom pedagogické fakulty pro práci s dětmi a mládeží a titul Mgr. - u nás je nekvalifikovaná. V mateřské škole pracuje již 6 let ke spokojenosti dětí,rodičů a své vlastní. V současnosti není pro její budoucnost v mateřské škole jiné řešení, tak magistra studuje na bakaláře předškolní výchovy. Mimochodem o toto vzdělávání je právem velký zájem - tak"zabírá místo"některé jiné kolegyni se vzděláním středoškolským.Máme sklon brát si vzory ve světě. Co kdybychom se protentokrát inspirovali na Slovensku. Vzdělávání pedagogů předškolní výchovy a prvního stupně je společné - možná, že by se podobné"bourání škatulek"hodilopři slučování mateřských a základních škol i u nás. Zajímal by mě názor ze škol i pracovníků MŠMT.

Velké malování

Hana Procházková, MŠ Pohádka, Hradec Králové, 9/2004
Kdo by neznal báseň Jiřího Žáčka Velké malování. Tyto zvukomalebné verše nám zněly v uších - i v duších, když jsme hledali vhodné místo pro malování pohádkových kluků a holčiček. Naše mateřská škola je opravdu malá pro toliknadšení a chuti vzít do ruky velký štětec, kbelíčky s barvami a pořádně se rozmáchnout bez starosti, jestli něco nebo někoho zamažu. Venku jsme připevnili velké plakáty čistou stranou kolíčky na plot a děti se pustily do díla.Neobvyklá"galerie"vznikala i přímo na zemi a za chvíli bylo již co obdivovat! Však také děti sklízely uznání od rodičů a ani se jim nechtělo domů. Jenom maminky se paní učitelce samy přiznávaly, že"tohle bydětem doma nedovolily".