Online archiv

Autor: PaedDr. Nataša Mazáčová

VAŠE DÍTĚ VE VĚKU OD 3 DO 6 LET

PaedDr. Nataša Mazáčová, 3/2005
Anne Bacus Praha, Portál 2004, 174 s.Publikace navazuje na knihu Vaše dítě ve věku od 1 do 3 let, jež vyšla rovněž v nakladatelství Portál v roce 2003. Cílem knihy je nabídnout čtenáři rady jak lépe porozumět běžným problémům, se kterými se mohou v každodennímživotě spolu se svými dětmi potkat. Pozorní čtenáři zde naleznou podněty k řešení i přemýšlení z různorodých oblastí, například vývojové či sociální psychologie a sociální pedagogiky. Autorka obrací pozornost především natělesný, rozumový a sociální vývoj dítěte od 3 do 6 let.Publikace je členěna do šesti částí, rozdělených podle věkových období 3 až 6 letých dětí. Stěžejním tématem první kapitoly je vstup dítěte do MŠ. Mezi další probíraná témata patří dále otázka dětského spánku a řeči čiproblémy s jídlem a v neposlední řadě rady jak jednat s dítětem, které vyžaduje zvýšenou pozornost. Podnětnou je pak podkapitola, jež obrací pozornost na problematiku hry a hračky ve věku kolem 3 let.Druhá kapitola nabízí informace o základních potřebách dítěte ve věku od 3,5 do 4 let, například potřeba citové náklonnosti, porozumění, být respektován apod. Za cenné lze považovat podněty autorky k rozvíjení čtenářství.V následující kapitole lze čtenáři doporučit především část nazvanou"Proč, proč, proč?", jež obrací pozornost na období"věčných otázek". Věkové období od 4,5 do 5 let, jež je tématem další kapitoly,vysvětluje problematiku nočního pomočování a jeho příčin a rovněž řeší i otázku dětského strachu či problém dětské lži.Předposlední kapitola charakterizující období od 5 do 5,5 roku se zaměřuje mimo jiné na problematiku rodiny a atmosféry v rodině. Autorka upozorňuje na závažný problém tohoto období a tím je nadměrné sledování televizedětmi. Radí jak řešit vztah dítěte k televizi či k počítači. Na tomto problému lze ukázat diskutabilnost členění publikace na tak krátká věková období, jakým je půlrok života dítěte. Vždyť otázku vývoje vztahu dítěte k televizia počítači nelze situovat pouze do zmíněného období.Poslední kapitola o dítěti od 5,5 do 6 let obrací pozornost na problematiku nemocného dítěte. Zajímavé názory přináší autorka k tématu sourozenecké konstelace či smyslu pro morální jednání dítěte. Za velmi závažnou lzepovažovat autorčinu snahu podnítit zamyšlení nad častým jevem současné doby a tím je velké množství mimoškolních aktivit už v předškolním věku dítěte. Knihu uzavírá zamyšlení nad přípravou dítěte na první třídu základní školy.Knihu lze doporučit širokému spektru čtenářů - jak rodičům či prarodičům, tak učitelkám MŠ a vychovatelům předškolních dětí.

ZVLÁDÁNÍ EMOČNÍCH PROBLÉMŮ ŠKOLÁKŮ

PaedDr. Nataša Mazáčová, 10/2005
Iva Stuchlíková a kol. Praha, Portál 2005, 170 s.

NADÁNÍ A NADANÍ

PaedDr. Nataša Mazáčová, 9/2005
Lenka Hříbková Praha, PedF UK 2005, 209 s.

RODIČE URČUJÍ HRANICE

PaedDr. Nataša Mazáčová, 7/2005
Jan-Uwe RoggePraha, Portál 2005, 182 s.Autor ve své práci zúročil více než dvacetileté zkušenosti v oblasti rodinného poradenství a jeho publikace navazuje na již dříve vydanou práci Děti potřebují hranice. Kniha je napsána velmi živým jazykem a většinu otázek zoblasti rodičovské výchovy dynamicky převádí do praktické roviny. Čtenář tak dostává řadu praktických rad, jež se dotýkají např. oblasti rodičovské autority, dětské agresivity a násilí či intenzivních prožitků v období dětství.Publikace je přehledně členěna do třech základních částí. Název první části"Určování hranic - hra pro děti?"je formulován otázkou, jež jako červená nit prochází všemi kapitolami v této části. Rodiče se takmohou seznámit např. s tím, jak se zachovat v případě, kdy udělali chybu, jak se nejčastěji chovají děti, když na ně"tlačíme"se svými požadavky, či proč naše děti neslyší, když s nimi rodič"rozumně"mluví.Velmi podnětná je kapitola o vzájemném vztahu partnerství a autority, o schopnostech empatie ze strany rodičů, či o významu důslednosti ve výchově. Kapitolu o rozdílných způsobech výchovy by si mohli přečíst mnozíprarodiče, neboť tento problém je ve vícegeneračních rodinách často ožehavý.Druhá část knihy"Agrese jsou výzva"upozorňuje na tři základní oblasti: projevy agresivity v dětské hře, poruchy dětského uvědomování si vlastního těla, snahy o vyloučení agresivity z každodenního života, ovšemcestou pedagogické agrese. Tuto část knihy lze považovat za velmi aktuální, neboť se dotýká řady problémů každodenní výchovy. Mnohé vychovatele jistě zaujmou rady, jak vnímat současné symboly násilí - akční hrdiny, či jakzacházet se sprostými slovy.Poslední, třetí část s názvem"Děti a hraniční prožitky"přináší mnoho zajímavých podnětů např. z oblasti sexuality v životě dítěte, či problematické oblasti zneužívání dětí. Závěrečná kapitola vysvětluje význampojetí smrti v dětském prožívání, význam rozloučení v lidském životě apod. Knihu symbolicky uzavírá doslov o významu rituálů v životě dítěte.Kniha z edice Rádce pro rodiče a vychovatele je určena nejširšímu okruhu čtenářů, je napsána populární formou bez nároku na odborné pojednání. Primárně ji lze doporučit rodičům, prarodičům, učitelkám MŠ a vychovatelům.

DÍTĚ V OSOBNOSTNÍM POJETÍ

PaedDr. Nataša Mazáčová, 7/2004
Zdeněk HelusPraha, Portál 2004, 240 s.Publikace významného českého psychologa přináší zajímavé poznatky o problematice obratu k osobnosti dítěte. Téma je aktuální jak v oblasti pedagogické teorie, tak v současné pedagogické praxi. Autor předkládá knihu jako základníučebnici pro studenty učitelství, aktivní učitele a všechny ty, kdo usilují o aktivní osobnostní pojetí současného dítěte. Publikaci lze doporučit i rodičům, kteří tvořivě přemýšlejí o výchově svých dětí. Kniha je členěna dočtyř částí. První část s názvem Objevování dítěte a jeho dětství předkládá čtenáři historický pohled na dítě a dětství. Autor upozorňuje na závažné prohřešky vůči dětství v historickém vývoji. V této souvislosti připomínávýznamné osobnosti z dějin pedagogiky, které se zasloužily o"nové"pojetí dětství. Autor rozkrývá významné podněty jak reformní pedagogiky, tak psychologických bádání. Tuto část knihy uzavírá kapitola nazvanáZnepokojení nad dítětem a dětstvím dnes. Druhá část knihy - Dítě v osobnostním pojetí přináší konkrétní informace o tom, jaké jsou základní předpoklady osobnostního pojetí. Jedná se o inspirace rodičům a vychovatelům předevšímv oblasti tzv. potencialit (možností). Ty autor vysvětluje jako bohatství dítěte, za které musí okolí převzít zodpovědnost a rozvíjet je. Následující část Osobnostní zřetele v přístupu k dítěti analyzuje sedm základníchaspektů, jejichž uplatnění chápe autor jako nezbytné. Závěr této části je věnován kapitole, jež se orientuje na negativní vlivy v postojích rodičů a učitelů. Závěrečná část knihy - Úrovně a stádia vývoje osobnosti dítěte - sezabývá především vývojovými hledisky. Autor objasňuje jednotlivá stádia vývoje osobnosti od prenatálního období až k adolescenci. Je třeba ocenit autorovu snahu podrobně vysvětlit všechny úrovně osobnostního vývoje - zrání,učení, socializaci, edukaci a seberozvojovou autoregulaci. Tyto úrovně předkládá ve vzájemných souvislostech. Závěrečné pojednání Dítě v osobnostním pojetí - nároky na profesionalitu a ctnosti učitele přináší konkrétnípožadavky na osobnost vychovatele, který bude s to být nositelem a realizátorem idejí osobnostního pojetí dítěte. Publikace je napsána srozumitelným a velmi čtivým jazykem a má potenci oslovit široký okruh čtenářů.

Úzkost a strach u dětí

PaedDr. Nataša Mazáčová, 5/2004
Jan VymětalPraha, Portál 2004, 181 s.Publikace významného českého klinického psychologa vznikla především z potřeb praxe. Hlavním cílem autora je přinést podstatné informace o příčinách vzniku nadměrného strachu a úzkosti u dětí a zároveň seznámit odbornou ilaickou veřejnost s osvědčenými postupy, které zmírňují či odstraňují tyto negativní emocionální stavy. Autor uvádí problém do kontextu společenského a výchovného. Příčin, jež vedou k pocitu ohrožení a nejistoty, je dnes celářada. Jan Vymětal se zaměřuje na oblast rodiny, školy i celé společnosti. Apeluje především na význam bezpečného domova pro zdravý vývoj dítěte. V úvodu autor předkládá k zamyšlení pět základních potřeb dítěte, které podporujíjeho zdravý psychický vývoj. V první kapitole vymezuje pojmy úzkost a strach a uvádí aspekty, které ovlivňují jejich charakter. Je třeba ocenit autorovo komplexní pojetí osobnosti v řešení problému úzkosti a strachu. Druhákapitola se věnuje emocionálnímu vývoji dítěte od prenatálního období až po pubertu. V následující kapitole autor přináší poučení o souvislostech mezi zkušenostmi prožitými v dětství a osobnostními a vztahovýmicharakteristikami v dospělém věku. Čtenář zde nalezne informace o některých poruchách zdraví, které se váží k nadměrnému strachu a úzkosti. Čtvrtá kapitola přináší cenné rady zvláště pro rodiče. Věnuje se vztahu mezi dětmi arodiči, charakterizuje zralé partnerství a rodičovství a formuluje některé výrazné osobnostní vlastnosti, jež ovlivňují psychiku dítěte. Poslední kapitola shrnuje obsah knihy a zároveň jej dále rozvíjí o rady, týkající seprevence či odstranění negativních projevů strachu a úzkosti. Dozvíme se také o možnostech odborné psychologické léčby. Kniha přináší velmi konkrétní doporučení jak pomoci dětem překonávat úzkostné stavy a nadměrný strach.Obsah celé knihy směřuje k pozitivnímu rozvoji osobnosti dítěte, odstraňování zdravotních potíží a nevhodného chování. Je na místě ocenit jak psychologický, tak psychoterapeutický přístup k řešené problematice. Jak autorpodotýká, pomoc a řešení je vždy v dospělých. A tak nezbývá, než doporučit knihu rodičům, učitelům, vychovatelům a všem, kdo pracují s dětmi.

Chytrá výchova

PaedDr. Nataša Mazáčová, 4/2004
Larry J. KoenigPraha, Portál 2004, 184 s.Kniha amerického terapeuta L. J. Koeniga přináší dobrou zprávu všem rodičům a vychovatelům, kteří jsou alespoň občas znepokojeni chováním svých dětí: Existuje ověřený systém pravidel tzv. chytré výchovy, který funguje a mnohýmvychovatelům už pomohl při každodenní výchově. První část knihy přináší vhled do problematiky a poskytuje čtenáři systém základních pravidel pro její úspěšné uplatnění při výchově v rodině. V této části se dozvíme především jakvybrat nejvhodnější pravidla pro svoje ratolesti a jak s nimi ostatní seznámit. Zároveň zjistíme, jak chytrou výchovu používat, aby se děti vhodně chovaly jak doma, tak ve škole. Autor srozumitelně upozorňuje na specifickýproblém dětí s poruchami pozornosti a s hyperaktivitou. V druhé části autor ukazuje význam identifikace nadání a vloh u dětí. Rodiče zde naleznou praktické rady a návody jak odhalit a rozpoznat nadání především u dětí, ale i usebe a co udělat pro to, aby samy děti se s nadáním ztotožnily a uvěřily ve své schopnosti. Autor zde konstatuje:"Děti, které si jsou vědomy svého nadání, jsou v podstatě šťastnější, přizpůsobivější a lépe se chovají, nežty, které si svých schopností vědomy nejsou. To je dostatečný důvod k tomu, aby rodiče vynaložili svůj čas i úsilí a pomohli svým dětem poznat jejich vrozené schopnosti a uvěřit v ně."Třetí část knihy podněcuje k celéřadě aktivit, jež vedou k předcházení problémů kolem domácích úkolů. Autor opět předkládá konkrétní pravidla jak řešit nejčastější problémy s domácími úkoly. Vzhledem k tomu, že v řadě rodin je problém s domácími úkoly součástíkaždodenního života, lze považovat tuto kapitolu za velmi aktuální a podnětnou. V poslední části knihy autor připouští existenci rodičovských chyb ve výchově, avšak především přináší jejich odhalení a zároveň i řadu odpovědíjak se chybám ve výchově cíleně vyhýbat. L. J. Koenig tvořivě rozebírá sedm nejčastějších chyb rodičů a prostřednictvím příkladů"ze života"ukazuje vhodná řešení. A čtenář zde opět nalezne všudypřítomná pravidla,která se snaží rodičům a vychovatelům dětí poradit a pomoci. Kniha je napsána živým, srozumitelným jazykem, velmi blízkým životní realitě mnoha rodičů. Text je proložen řadou příběhů, otázek či dotazníků, které vhodně a názornědoplňují informace. Publikace je vhodná pro rodiče dětí ve věku od 3 do 16 let.

Rozvíjíme emoce dětí

PaedDr. Nataša Mazáčová, 2/2004
Simone Pfeffer - Praha, Portál 2003, 120 s.Co jsou to emoce, emoční inteligence a co znamenají pro lidský život? Nové výzkumy posledních let orientované na měření inteligence přinesly zajímavé poznatky o úspěšnosti člověka ve společnosti. Právě emoční inteligence a jejísložky hrají v životě člověka významnou roli. Již od útlého věku je třeba učit děti vnímat svoje emoce, rozlišovat je a později je umět i pojmenovat. Nezbytná je i schopnost rozpoznávat emoce u druhých lidí a zaujímat k nimvztah. Publikace německé autorky přináší jak teoretické informace z oblasti emoční výchovy, tak i praktické nápady, cvičení a hry, které pomáhají emoční schopnosti dětí v praxi rozvíjet, utvářet a ověřovat. Cílem knihy je dátčtenáři podnět k dalšímu přemýšlení o citové výchově, prohlubování znalostí a vyrovnávání se s vlastními emocemi. Kniha je členěna na tři díly. V prvním díle přináší autorka základní informace o emoční inteligenci, o významuemočních a sociálních schopností. Významné jsou poznatky o možnostech jak tyto schopnosti rozvíjet u dětí různých věkových skupin. V druhém díle se autorka zaměřuje na praktické otázky rozvíjení základních schopností jako jenapř. smyslové vnímání, vnímání vlastního těla, rozvoj řeči apod. Tento díl poskytuje především učitelkám mateřských škol, vychovatelům a rodičům bezpočet námětů k činnostem pro rozvoj citů. Podnětné jsou zvláště náměty prorozvoj prožitku radosti, štěstí, lásky, odvahy, ale i náměty pro práci s negativními city jako je zlost, agrese, hněv, strach, smutek apod. Rovněž třetí díl je orientován na praktické aktivity a věnuje se rozvíjeníkomplexnějších schopností. Vedle tématu motivace, sebevědomí a sebedůvěra, zpracování neúspěchu a řešení problémů autorka přemýšlí také o tom, jak lze pomocí aktivních her rozvíjet a utvářet pohled dítěte na okolní svět zpesimistického nebo optimistického aspektu. V závěru publikace autorka předkládá použitou literaturu a je zde uvedena i doplňující literatura v českém jazyce. Kniha je významným příspěvkem k prevenci násilí, agresivity anegativních citů u dětí předškolního věku. Lze ji doporučit především učitelkám mateřských škol, vychovatelům a rodičům, aby mohli využívat různých životních podnětů, situací a příležitostí k rozvíjení pozitivních citů dítěte.