Online archiv

Autor: Mgr. Jana Schrötterová

Příběhy z měsíční houpačky

Mgr. Jana Schrötterová, 8/2005
Else Müllerová Praha, Portál 2005, dotisk, 112 s.Stále přibývá dětí neklidných, nesoustředěných, emočně labilních. Tyto děti se neustále pohybují, něco žmoulají v ruce, nedovedou odpočívat, špatně usínají. Stres zažitý během dne je"pronásleduje"i ve snu a způsobujeporuchy spánku. Jak mohou rodiče nebo učitelky v mateřských školách pomoci těmto dětem ke klidu, uvolnění a odpočinku?Else Müllerová nabízí řešení pomocí pohádek. Do pohádkových příběhů zakomponovala cvičení autogenního tréninku (relaxační a terapeutické metody původně vyvinuté německým profesorem J. H. Shultzem), která se zaměřujípředevším na autosugesci klidu, tíhy a tepla, zklidnění dechu, koncentrace a formulky k posílení sebedůvěry. Děti tak usínají s kočičkou, těžknou jim nohy a ruce jako veverce Zrzce, cítí hřejivé teplo s mravenčí královnou. Nakonci cvičení se všichni cítí nádherně uvolnění a zvolna usínají tak jako mořský koník, malý modrý mráček a další postavy z příběhů.Šťastný konec příběhů je důležitým předpokladem dobrého usínání. Příběhy jsou vyprávěny srozumitelným jazykem, pomáhají dětem rozvíjet jejich vlastní fantazii. Prostřednictvím pohádek se aktivuje dětská obrazotvornost aděti získávají větší schopnost samostatného jednání. Tak se mohou stát příběhy pomocníkem při odpoledním uspávání dětí v mateřské škole či po náročném dni, kdy děti pro únavu nemohou usnout.Cvičení autogenního tréninku pomocí příběhů v praxi probíhá tak, že je dítě vyzýváno, aby společně s hlavní postavou příběhu na vlastním těle pociťovalo tíhu, klid, klidné dýchání a uvolnění. Během předčítání pohádky sepostupně uklidňuje a uvolňuje. Cítí tíhu i teplo svého těla, vnímá svůj klidný dech, poznává své vlastní síly. Touto cestou postupně získává i větší sebevědomí a sebejistotu, protože úspěch pohádkové postavy se díky ztotožněnístává úspěchem vlastním.V úvodu této útlé publikace vydané nyní dotiskem se dozvídáme základní informace o autogenním tréninku a jeho použití jako pomoci při stresu a napětí. Autorka také předkládá čtenářům několik zásad a doporučení k předčítánía přeje všem dětem, aby jim její pohádky připravily"dobrou noc"a ve dne"krásné sny"ve světě fantazie.Děti si ze 34 nabízených pohádek brzy vyberou tu"svou"a při jejím předčítání nebo vypravování často usnou dřív, než pohádka skončí. Dokonce i děti neklidné, které"zásadně po obědě nespí"se postupněnaučí jak uvolnit své tělo, zavřít oči a skutečně odpočívat.Já osobně mám s touto formou relaxace u malých dětí velmi dobré zkušenosti a přála bych každému ten sladký pohled na spící neposedy.

100 A 1 NÁPAD NA ORIGINÁLNÍ TRIČKO

Mgr. Jana Schrötterová, 7/2005
Monika BrýdováBrno, CP Books 2005, 104 s.Učitelé a rodiče, kteří se snaží přispívat k rozvoji osobnosti dítěte v předškolním či mladším školním věku, sahají často po nejrůznějších výtvarných technikách. Kreslení, malování, obtiskování, modelování či jiná volná výtvarnátvorba totiž podporují rozvoj kreativity dítěte, citlivosti jeho vnímání a schopnosti imaginace (nemluvě o významu těchto činností pro rozvoj jemné motoriky a grafomotorické koordinace).Jednou z velmi populárních výtvarných technik je batikování, odbarvování (savování) a jiná kreativní tvoření originálního trička. Dospělí i děti si výrobu takovýchto triček opravdu užívají a často se se svým výtvoremnemohou rozloučit ani v době, kdy se na něm objeví první dírky. O tom, jakými způsoby se dá vylepšit obyčejné tričko, se můžeme dozvědět z knížky Moniky Brýdové 100 a 1 nápad na originální tričko. Autorka nám podává podrobnénávody pro kreativní vyrábění krásných triček jako inspiraci pro další svobodné tvoření.Publikace je rozdělena do kapitol podle toho, o jaký způsob zdobení textilu jde. Autorka postupně popisuje ty technicky nejsnadnější a pro domácí podmínky nejvhodnější způsoby výroby originálního oblečení. Výklad jedoplněn názornými fotografiemi. Autorka dokonce předkládá hotové šablony, které stačí přenést na folii a můžeme je hned použít.Kniha nabízí skutečně široký výběr tvořivých způsobů práce s textilem a tak si jistě každý najde to, co je vhodné právě pro jeho malé svěřence, co budou schopni zvládnout jen s malou pomocí dospělých. Publikace je výbornouinspirací pro ty, kdo mají zkušenosti s batikováním či odbarvováním a chtějí rozšířit svůj repertoár způsobů kreativní práce s textilem. Ale i ti, kdo to ještě nikdy nezkoušeli, mohou po přečtení knížky najít odvahu a zapojitděti do radostné kreativní tvorby, jíž se obohatí ony i jejich šatník.

6 x 25 her rozvíjejících schopnosti a dovednosti dítěte

Mgr. Jana Schrötterová, 6/2005
Penny Warner Praha, Portál 2005, 168 s.V předškolním věku se rozvíjejí kromě motorických a jazykových dovedností dítěte ty nejdůležitější sociální schopnosti, jako je schopnost sdílet emoce, sympatie, spolupráce a soucit, ale i mužská a ženská identita. To vše sevšak děje především pomocí her.Rodiče a vychovatelé jsou pro dítě těmi nejlepšími partnery pro společné hraní a dítě se s nimi naučí více než se sebelepší hračkou, jak říká autorka publikace Penny Warner. Všechno to, co do jeho života dospělí vloží, senaplno zhodnotí, až dítě jednou svou původní rodinu opustí, až nastoupí do práce, až se zamiluje, až bude zakládat svou vlastní rodinuKnížka 6 x 25 her je souborem námětů, které mají za cíl nabídnout rodičům a vychovatelům návodnou inspiraci, jak hravým a zábavným způsobem rozvíjet motorické, jazykové a sociální dovednosti dítěte, jeho sebeuvědomění asebedůvěru, ale i jak naučit dítě vyjadřovat vlastní pocity. Publikace je rozdělena do šesti částí podle věku dítěte, z nichž každá obsahuje 25 her.Na začátku těchto kapitol je čtenář seznámen se základními vývojovými faktory daného věkového období a užitečnými připomínkami, jak dítěti poskytnout vhodnou péči v souladu s těmito faktory. Vlastní hry či další zábavnéčinnosti jsou popsány výstižnou formou s objasněním, jaké dovednosti lze touto hrou rozvíjet, jaké pomůcky potřebujeme. Poznámky a upozornění, které jsou součástí tohoto popisu, pak mohou pomoci rodičům a vychovatelům, aby sevyvarovali některých chyb.Veselé dovádění s předškolními dětmi s využitím těchto námětů tak může přinést kromě radosti ze hry i podporu při plnění vývojových úkolů, které děti před nástupem do školy potřebují zvládnout. Vřele publikaci doporučujirodičům a vychovatelům dětí od 3 do 6 let a doufám, že si při realizaci popsaných her užijete spoustu legrace.

ANGLIČTINA PLNÁ HER

Mgr. Jana Schrötterová, 5/2005
Jana Hanšpachová, Zuzana Řandová Praha, Portál 2005, 176 s.Stále více rodičů má zájem o to, aby jejich ratolesti přišly do kontaktu s cizím jazykem již v předškolním či mladším školním věku. V této době je totiž rozvoj jazykových schopností dítěte v plném proudu, dítě je zvyklé sjazykem experimentovat, není frustrované tím, že nezná přesný význam slov. Děti jsou schopné si se slovy hrát, vymýšlet si legrační slovní spojení. Pro toto období (především od 5 do 8 let) je i podle názoru některých odborníkůtypická mimořádná citlivost na běžné i specifické jazykové podněty, jež s věkem postupně mizí.Autorky knihy Angličtina plná her tvořivě využívají poznatků o jazykovém vývoji dětí a nabízejí více než 160 her, které zábavným způsobem podporují aktivní používání anglického jazyka, učení se novým výrazům i procvičovánígramatiky. Cílem publikace je zpřístupnit tuto netradiční metodu výuky angličtiny pomocí her všem, kdo se zabývají výchovou dětí ve věku 5-10 let, od rodičů a učitelek v mateřských školách přes vedoucí jazykových kroužků až poučitele či vychovatele na základních školách. Získané dovednosti pomohou při výuce a procvičování jazykových dovedností s dětmi a umožní dětem, aby se učily s chutí a aby si při učení užívaly legrace. Autorky výmluvným způsobemukazují, že učení se cizímu jazyku nemusí být dřina a nekonečný boj.Publikace je rozdělena do 13 kapitol podle toho, na jaké aspekty se hry zaměřují. Najdeme zde pohybové hry, dramatizaci, hudební či výtvarné činnosti. Jiné kapitoly se zabývají hrovými činnostmi se slovíčky. Děti si mohoupomocí her procvičovat čtení, psaní i výslovnost. Hry jsou vytvořeny tak, aby děti využívaly svou přirozenou zvídavost a zapojovaly při hraní všechny smysly. Hry jsou popsány jasnou a výstižnou formou. Ikony v záhlaví každé hryoznačují, pro koho je hra určena a jak je náročná na přípravu. To nám pomůže k rychlejší orientaci při výběru vhodné hry. V popisu hry se dozvíme, co je cílem hry, jaký aspekt cizího jazyka procvičuje a v čem dalším je dětemprospěšná. Mnoho popisů her obsahuje také poznámky o tom, jak se dá hra využít v domácím prostředí.Publikace nabízí skutečně široký výběr nejrůznějších činností a tak si jistě každý najde to, co je šité na míru právě jeho malým svěřencům, z čeho budou mít největší radost a užitek. Oblíbené hry pak děti dokážou opakovatdonekonečna a vyžadují je, dokud se jim úplně neomrzí. Pak můžeme zapojit vlastní kreativitu a hry různě přetvářet a modifikovat. Myslím, že kniha je výbornou inspirací pro ty, kdo mají s výukou jazyka u malých dětí zkušenostia průvodcem pro všechny, kdo chtějí dětem pomoci s objevováním tajů cizího jazyka bez stresu a dřiny. Po stopách Jana Amose Komenského nás jemně přivádí k poznání, že učení při hře je radostným učením.