Online archiv

Vydání: 2022_02

Den Ekoškol

-red-, 2022_02
Dne 10. 11. 2021 se ze všech tříd Ekoškol Markušova a Dubnova ozýval smích a ve vzduchu byla cítit radostná atmosféra. Proč? Slavilo se! Opět jsme si připomněli, že jsme součástí veliké ekoškolí rodiny vzdělávacího centra Tereza, kde „velké změny začínají u nejmenších“.

Mazleme se s dětmi (ale ne „za každou cenu“)

PhDr. Helena Chvátalová, 2022_02
Vzpomínám si na maminku své kamarádky, která přivedla svoji první dceru na svět velmi mladá, na počátku 50. let, a o dětech a jejich výchově mnoho nevěděla. Byla to maminka velmi úzkostlivá, ba úzkostná, o slabou holčičku se hodně bála.

Plán pedagogické podpory

-red-, 2022_02
Dříve než doporučíte dítěti se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP) návštěvu v pedagogicko-psychologické poradně, vyzkoušejte podpůrná opatření prvního stupně. Plán se dá variovat podle věku dítěte. Tipy k jeho sestavení mohou sloužit učitelům mateřských i základních škol.

Metodika hospitační činnosti

-red-, 2022_02
Hospitační činnost je přirozenou součástí personální práce. Umožňuje získat vedoucímu pedagogickému pracovníkovi náhled na styl pedagogické práce stávajících i nových pedagogů.

Dárek za předplatné

-red-, 2022_02

Snow Bear aneb sněžní medvídci

-red-, 2022_02

Kde končí legrace a začíná lumpárna?

-red-, 2022_02
Veselá knížka Ilony Fišerové je plná tiskařských šotků. Hrdinové její knihy přehazují v textech pesmínka, tedy písmenka, šotci, nezlobte! Kniha o kamarádství a legraci potěší děti i dospělé.

Jak předejít úrazům u dětí při lyžování či bruslení

-red-, 2022_02
Lyžování a bruslení jsou úžasné zimní aktivity, zejména když se jim věnujete i s dětmi! Podle odborníků je ale důležité naučit děti včas padat, aby nedocházelo ke zbytečným úrazům.

Školka může v dítěti podporovat zvídavost

Mgr. Marie Těthalová, 2022_02
Pandemie, která stále trvá, nás staví před různé výzvy. Podle brněnské psycholožky Zuzany Masopustové se ale její dopady nedají zobecnit, stejně jako důvody, které nás vedou třeba k tomu, že se rozhodujeme pro odklad školní docházky. V psychologii prostě nic neplatí absolutně.

V duši ti mňouká lev…

Mgr. Marie Těthalová, 2022_02