Online archiv

Vydání: PD 03/2021

Deníček moderního fotra - Čeněk má názor

Dominik Landsman, PD 03/2021

Když je diagnóza úlevou - recenze knihy Omluvy, které zařveš, se nepočítají

Kristýna Fílová, PD 03/2021

Jak přeložit vůni...Odolnost

Irena Kozelská, PD 03/2021
Co je to vlastně odolnost? Odolnost je schopnost čelit okolnostem, tlaku, tomu, co máme malou nebo mizivou šanci ovlivnit. Odolnost znamená vydržet víc. Někdy je to potřeba. Někdy je to ovšem zhoubné. Všechno má své meze, a za hranicí do krajnosti vyhnané odolnosti se rozprostírá širá krajina vyhoření.

Z nuly až na vrchol - Jak se může ledová expedice proměnit v transformační zážitek?

Veronika Allister, PD 03/2021
Kdybyste mi před deseti lety řekli, že jednou budu stát v čele expedice, jejímž smyslem je vyvést lidi v zimě na naší nejvyšší horu Sněžku jen v kraťasech, tak bych se na vás jen hezky usmála a řekla bych vám, že jste se asi zbláznili. Vystudovala jsem ekonomii a byla jsem dobrá v matematice… představit jsem si dokázala leccos, ale určitě ne, jak vedu spoře oděné lidi mrazem na nějakou horu...

Biohacking: tradiční moudrost pro 21. století

PD 03/2021
V dnešním světě máme unikátní možnost těžit nejen z vědeckého pokroku, ale také ze znovuobjevování starých postupů a jejich dalšího zkoumání. Biohacking je zdánlivě nová oblast životního stylu, která se před námi v posledních letech otevírá. Co nám tento přístup k lidskému tělu a psychice přináší do každodenního života? A na čem je založen?

UMĚLÁ INTELIGENCE - FASCINUJÍCÍ, ÚŽASNÁ I DĚSIVÁ

Pavla Koucká, PD 03/2021
Robotika a umělá inteligence se dnes vyvíjí raketovým tempem a lze očekávat, že vliv na naše životy, včetně psychiky, bude zásadní. Rozvoj této oblasti zásadně mění naši budoucnost. Jedná se o téma, kterým by se měli zabývat nejen informatici a technici, ale například i psychologové. Proč?

Možnost volby máme i v krizové situaci

Kristýna Fílová, PD 03/2021
Slovo krize je nyní skloňováno stále častěji – jak v kontextu jedince, tak společnosti. Zdá se také, že za uplynulý rok je vzhledem k pandemii lidská odolnost a schopnost zvládat stres velmi intenzivně zkoušena. Jak situaci vnímá PhDr. Naděžda Špatenková, Ph.D., přední česká odbornice na krizovou tematiku?

Psychologický medailon - Viktor Emil Frankl

Ondřej Fafejta, PD 03/2021

Bludný kruh srovnávání na sociálních sítích

Pavla Le Roch, PD 03/2021
„Jsem hnusná, blbá, nemožná,“ rozčiluje se třináctiletá Julie. Matka nechápe. Opatrným dotazováním zjistí, že na Julčin post na Instagramu zareagovala jen „jedna holka ze školy“, kterou navíc Julča zrovna nemusí, komentářem: „Jsi skvělá!“

UBRÁNÍME SE DEZINFORMACÍM?

Jiří X. Doležal, PD 03/2021
Dezinformace se po netu šíří šestkrát rychleji než pravda. V dokumentárním filmu Sociální dilema to tvrdí jeden z bývalých zaměstnanců internetového giganta. Dnešní svět je determinovaný internetem a tím, že značná část sociální komunikace se přesunula na sociální sítě. Je to svět inflace slov, inflace informací a extrémního zmnožení podnětů. Je to prostředí, ve kterém odolnost vůči dezinformacím u velké části populace klesá k nule.

Hluboká práce

Adam Táborský, PD 03/2021
Žijeme v éře bezprecedentního množství informací. Stali jsme se závislými na digitálních zařízeních nejen kvůli práci, ale také kvůli sociální validaci. Proč se bojíme, že nám něco unikne?

Všímavost a emoce

Jan Benda, PD 03/2021
Nejnovější výzkumy poukazují na to, že všímavost významně ovlivňuje naši duševní i tělesnou pohodu. Jak ji optimálně využít v zátěžových situacích? Jednou z cest je vědomé přijetí bolestivých pocitů a pochopení jejich skrytých poselství.