Online archiv

Vydání: 2/2007

ŠKOLA MNE NENAUČILA, JAK ŽÍT - MICHAL VIEWEGH

Text: Barbara Čechová, 2/2007
V nové rubrice OSOBNOST A ŠKOLA se budeme ptát známých a zajímavých lidí na jejich vztah ke škole, vzpomínky na učitele a jejich názory na školu.

NÁPADY Z RUKÁVU UČITELE CHEMIE

Jiřina Kolková, 2/2007
Organizační formy výuky, kooperativní činnosti, skupinová práce, projektové vyučování – to jsou termíny, které čím dál častěji slýcháme v souvislosti s vyučováním. Jak je ale konkrétně naplnit ve výuce? Pro rozvoj kooperace studentů jsem v hodinách chemie a biologie vyzkoušela tvorbu posterové prezentace. Pomocí posterů lze podporovat rozvoj tvořivosti žáků a studentů a nenásilnou formou rozvíjet dovednosti, které budou moci zúročit v jejich pracovním životě.

ZLATÝ OŘÍŠEK 2006

-mt-, 2/2007

VSETÍNSKÁ ŠKOLA POŘÁDÁ UNIKÁTNÍ VÝSTAVU

-red-, 2/2007

RAKOUSKÉ ŠKOLY ZVLÁDAJÍ PROPOJIT VÝUKU S PRAXÍ

Petra Schwarzová, 2/2007
Před studijní cestou do rakouského Grazu jsem byla plná obav. Najdu včas ostatní účastníky? Domluvím se? Studijní cesta nakonec předčila veškerá má očekávání. Přivezla jsem si spoustu nových poznatků, podnětů a také kontaktů.

JAK POMOCI DĚTEM S VÝBĚREM POVOLÁNÍ

-red-, 2/2007
Monika Bartoníčková je prezidentka české Chapter Mezinárodní asociace koučů. Má mnohaleté zkušenosti s koučováním a mentorováním manažerů. V únoru vychází její kniha Kariérové koučování. Jak by radila vybírat povolání?

ABY DĚTI NASTOUPILY DO SPRÁVNÉHO VLAKU

Petr Hlaďo, 2/2007
Jak připravit na volbu povolání? Nejdůležitější roli při rozhodování žáků základních škol o volbě povolání hrají rodiče. Rodina však není vždy schopna naplnit svoji roli při přípravě svých dětí na volbu povolání.

MYŠLENKY KURIKULÁRNÍ REFORMY NEJSOU NOVÉ

František Morkes, 2/2007
V nové rubrice Ke kořenům se budete setkávat se střípky z historie pedagogiky a s praktickými nápady, jak je promítnout do dnešní školy.

ZNÁMKY NEBO SLOVNÍ HODNOCENÍ?

-red-, 2/2007
Co si myslí rodiče o slovním hodnocení? Jaké mají důvody pro upřednostňování známek nebo naopak pro nadšení ze slovního hodnocení?

UKÁZKY SLOVNÍCH HODNOCENÍ

-red-, 2/2007
Výhody slovního hodnocení přestává mnoho učitelů pociťovat, jakmile je postaveno před situaci, že má slovně ohodnotit celou třídu, nebo dokonce tříd několik. Oslovila jsem několik škol s prosbou o zaslání ukázky slovního hodnocení nebo výstupního hodnocení žáků (které má také formu slovního hodnocení).

RIZIKA ZNÁMKOVÁNÍ A RIZIKA SLOVNÍHO HODNOCENÍ

Jana Nováčková, 2/2007
Rodiče si často ještě nejsou plně vědomi značných rizik známkování a stále je vyžadují, i když školský zákon poskytuje možnost hodnocení slovního. A tak pro mnohé dobré učitele stále zůstává období vysvědčení téměř noční můrou. Musí se totiž pokusit při známkování o nemožné – mají být spravedliví a nemají známkami ublížit.

PORADNA

2/2007
ODPOVÍDÁ PHDR. VÁCLAV MERTIN „Rodiče jednoho ze žáků téměř nechodí na třídní schůzky, na moje výzvy se žádostí o konzultaci reagují sporadicky. Když s nimi hovořím, cítím, že je škola vůbec nezajímá. Předpokládám, že to velmi ovlivňuje i vztah jejich syna ke škole. Jak přimět rodiče, aby o školu stáli? Jak je mohu motivovat?“ Veronika Smékalová, učitelka prvního stupně