Online archiv

Vydání: 7/2008

CO S MOBILY VE ŠKOLE

7/2008
Učitelům dochází trpělivost. „Drzost“ žáků roste: mobily zneužívají k opisování a šikaně učitelů pomocí foťáku či kamery v mobilu. Učitelé proto žádají o podporu poslanců a na základě vypracované analýzy chování žáků si vynucují ochranu. Jak s mobily ve škole zacházet? Tentokrát přinášíme několik tipů, jaká pravidla ohledně mobilů ve škole zavést.

KDO OPISUJE, PŘIJDE O TITUL, CHCE ČSSD

7/2008

ARCHITEKTURA JAK NA DLANI

Barbara Hansen Čechová, 7/2008
Jak s dětmi během chvilky zhlédnout nejvýznamnější stavby České republiky? Vrtulník není potřeba, stačí zajet do parku Boheminium v Mariánských Lázních, který vám české skvosty ukáže v jednotném měřítku 1:25 a zároveň osvěží znalosti historie.

VYUŽITÍ SMYSLŮ V HODINÁCH DĚJEPISU

Martina Šůrová, 7/2008
Při výuce dějepisu nemusí žáci namáhat jen paměť. Mohou také zapojit svou obrazotvornost, fantazii a své pocity.

NESEDÁVEJ, PANENKO, V KOUTĚ… ANEB TÝDEN PRO INKLUZI

-red, 7/2008

JIČÍN - MĚSTO POHÁDKY

-red, 7/2008
Laskavost, noblesa, rytířskost - slova, která jakoby se pomalu vytrácela z našeho slovníku i jednání. Že to s námi lidmi není až tak zlé, dokazuje tým nadšenců, který opět připravil letošní ročník festivalu Jičín - město pohádky.

ZKUŠENOSTI Z AMERICKÉ ŠKOLY ANEB UČITELKOU V BROOKLYNU

Monika Ulrichová, 7/2008
Ráda bych se s vámi podělila o zkušenosti ze svého působení na americké střední škole (high school) v Brooklynu, ve státě New York. Během dvou let působení na americké státní střední škole jsem zažila mnoho situací, které by v českých podmínkách člověka ani nenapadly. Nešlo zdaleka jen o výchovné problémy studentů, ale o celkový systém školství na státních školách.

PORTÁL O ŠKOLSTVÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI „ZKOLA“

Jana Vodáková, 7/2008
Na Zlínsku funguje zajímavý projekt informačního a vzdělávacího portálu o školství v kraji. Na webové adrese WWW. ZKOLA. CZ najdou zájemci přehled o problematice školství, vzdělávání a výchovy.

PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY JSOU DOBRÝM STARTEM PRO ROMY

Helena Dvořáková, 7/2008
Zkušenost kočovníků ovlivnila řadu hodnot a postojů Romů. Nerozvinula se u nich „dovednost“ vlastnit a plánovat, naopak získali silné pouto k rodině a schopnost žít dlouhou řadu let v naprostém provizoriu. Vzdělání není pro velkou část Romů prioritou. Jak s těmito specifiky zacházet ve vzdělávacím systému?

KDYŽ NEJSME PÁNI SVÉHO MYŠLENÍ

Mgr. Jiří Šustr, 7/2008
Anna neumí jen tak vejít do místnosti. Vždy se musí několikrát vrátit a překročit znovu práh. Kromě toho si několikrát do hodiny myje ruce, když jde po ulici, počítá okna všech činžáků, kolem nichž prochází. Celý svůj volný čas věnuje uklízení - přerovnává své svetříky pořád dokola. Anna trpí obsedantně-kompulzivní poruchou, která se vyskytuje až u 4 % mládeže.

ŠKOLNÍ JÍDELNA OČIMA STUDENTKY

Maki Těthalová, 7/2008
Když jsem se rozhodla psát o školní jídelně, bylo to tak trochu ze sentimentality, protože jsem měla po maturitě, bylo někdy okolo poledne a zrovna jsem dostala hlad. Kdybych ještě chodila do školy, stačilo by počkat hodinku dvě, než skončí vyučování, a zajít si do jídelny na oběd, jenže teď jsem musela všeho nechat a svůj oběd si sama uvařit. Variantu „dám si chleba a něco k tomu“ můj zmlsaný jazýček odmítl.

MÍSTO ŠKOLNÍ JÍDELNY RESTAURACE?

Barbara Hansen Čechová, 7/2008
Ve dvaceti českých školách provozuje školní jídelny restaurace Eurest. Láká velkým výběrem jídel, bezobjednávkovým systémem a novou tváří mnohde nechvalně proslulých jídelen. Vyjdou zdejší obědy cenově shodně a dočkají se děti skutečně zdravého jídla?