Online archiv

Vydání: 5/2008

ZÁKULISÍ POLITIKY

5/2008

ŠESŤÁCI SI DOPLNILI ZNALOSTI O AFRICE

Václav Havlíček, 5/2008
Od koho se děti nejvíce dozvědí o Africe? No, samozřejmě od jejích obyvatel! Proto jsme do školy pozvali šest Keňanek a Keňanů, kteří žákům zprostředkovali pohled na život na tomto kontinentu.

UMÍTE MOTIVOVAT?

Václav Mertin, 5/2008
Co dělat, aby dítě bylo motivované pro studium? Do určitého věku lze dítě víceméně donutit k učební činnosti i v případě, že se mu do ní nechce. Později už však musíme umět dětem nabídnout něco více.

KAM NA VÝLET NEBO ŠKOLU V PŘÍRODĚ? PORADÍME

5/2008

NOVINKY VE VÝCHOVNÉM PORADENSTVÍ

Zuzana Freibergová, 5/2008
Koncem března proběhl celorepublikový Kongres výchovného poradenství, který se věnoval novele školského zákona a novinkám v oboru výchovného poradenství. O čem se jednalo?

ROMŠTÍ ŽÁCI VE ŠKOLE STÁLE NEÚSPĚŠNÍ

Marie Horáčková, 5/2008
Kterého žáka je v současné době možné označit za „úspěšného“? Vzdor reformě, která upřednostňuje klíčové kompetence, je na mnohých školách oceňováno bezproblémové chování a poslušnost. To je jedním z možných důvodů, proč integrace romských žáků není jednoduchá.

JAK INTEGROVAT NEVIDOMÉ ŽÁKY

5/2008
Dobrý den, zajímalo by mne, jestli nevíte o nějakých projektech, které pomáhají integrovat nevidomé žáky do škol. Jako škola budeme mít poprvé od září nevidomého žáka a hledáme možnosti, jak mu pomoci se vstupem do kolektivu. Zároveň hledáme možnosti finanční podpory. Milada Heveriová

POPULÁRNÍCH 20MÝTŮ O UČENÍ

5/2008
V německém časopisu o vzdělávání Focus Schule se pokusili sesbírat mýty o učení a dát je na pravou míru. Ptali se přitom současných odborníků na kognitivní psychologii a neurovědu. S některými poznatky můžeme souhlasit, s jinými polemizovat.

MÍSTO TESTOVÁNÍ DĚTÍ BYCHOM MĚLI TESTOVAT UČITELE

Jan Šebelka, 5/2008
Romana Pirocha jsem poznal jako frontmana folkové kapely Vltavín, která pravidelně koncertuje, zúčastňuje se letních festivalů a vydala několik CD. Až později jsem se dozvěděl, že je také ředitelem základní školy na Frýdlantsku. Slyšel jsem o ní ze všech stran mnoho pozitivních ohlasů, až jsem se do Dolní Řasnice vypravil.

STOKRÁT NIC UMOŘILO OSLA

5/2008

JAKÁ JE NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA?

5/2008
Březnový kulatý stůl Stálé konference asociací ve vzdělávání (SKAV) a Střediska vzdělávací politiky PedF UK přinesl diskusi o obsahu novely a jejím charakteru. Nejdiskutovanějším bodem se stala část věnovaná odvolání ředitelů škol.

OTÁZKA PRO

5/2008
Petra Vinše, občanské sdružení AISIS