Online archiv

Vydání: 4/2008

JAK VYUŽÍT DOBROVOLNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

4/2008

ŽABÍ FILMY

4/2008
Společnost Žába na prameni připravila krátké filmy na téma rovné příležitosti. Animované spoty vyvolávají diskusi o rovných příležitostech žen a mužů.

BIOPOTRAVINY VE ŠKOLE NEJSOU LUXUSEM, MÍNÍ LIŠKA

4/2008
Ve znečištěném prostředí se touha po ekologických potravinách stává stále aktuálnější. Kdo by měl být jejich konzument, když ne děti ve školách?

UŽ VÍME, JAK SE BRÁNIT!

4/2008
V pátek 14. března zavítali na Základní školu v Příbrami VIII zástupci Policie České republiky a sportovního klubu MUSADO, aby s námi v rámci projektu Chování v krizových situacích nejen pobesedovali o nejrůznějších hraničních okamžicích, ve kterých se člověk ocitne, ani neví jak, ale i o způsobech umění takovým nenadálým situacím čelit. Téměř dvouhodinový program si vzal na povel trenér příbramského klubu MUSADO pan Vítek Skalník a bylo se opravdu na co dívat. Demonstrace prvků sebeobrany zajímala každého z nás a bylo vidět, že se všichni pánové na předem připravených žíněnkách opravdu vyznají. Chvat střídal chvat, po útoku beze zbraně následoval útok se zbraní a vždy si ten napadený dokázal dobře a snadno poradit. V tu chvíli jsme se cítili, jak na natáčení nějakého akčního filmu. Páni vymýšleli nejrůznější modelové situace, nástrojem obrany se v jednu chvíli staly i mobilní telefony nebo klíče, což jsou věci, které nosí u sebe každý z nás, a proto to bylo tak zajímavé. Smyslem celého programu samozřejmě nebylo jenom ukázat, jak se bránit v případě napadení, ale také jak takovým situacím předcházet. A to si myslíme, že bylo to nejdůležitější. Umění ustoupit a snaha konflikty ani nevytvářet, ani nevyhledávat. U našich „instruktorů“ jsme ocenili, že nám dovolili vyzkoušet si nejrůznější policejní doplňky, jako například potěžkat zbraň či nasadit pouta, a na závěr jsme byli svědky i policejního zásahu. No zkrátka dvě hodiny utekly jako voda a v nás zanechaly určitě nezapomenutelné zážitky. Slova z fóra jako „to bylo super“, „hustý“ nebo „fakt bomba“ určitě nikdo neříkal nadarmo.

TŘI TIPY NA VÝLETY SE ŠKOLÁKY

4/2008
Velkým pomocníkem pro tipy na výlety je dnes internet. Aktivního vyhledávání a zkoumání míst vhodných k výletu se mohou účastnit i žáci. S počítačem si mnohdy rozumějí lépe než dospělí.

POROZUMĚNÍ MEZI A POSTIŽENÝMI NADANÝMI

4/2008
V jedné škole speciální třídy pro slabozraké i pro nadané? Kde to jde? V ZŠ Porozumění v Českých Budějovicích, s jejíž ředitelkou PaedDr. Marií Nedvědovou přinášíme rozhovor.

PÁR OTÁZEK, NEŽ ZAČNETE

Mgr. Jan Horký, 4/2008
Zajímalo by nás, jak dlouho trvá sepsání grantové žádosti. Pokud si najmeme poradce, z čeho ho máme zaplatit, pokud nebudeme s grantem úspěšní? Je podle praxe v případě úspěchu nutné najímat novou pracovní sílu na realizaci projektu? Mohou se vyplácet z fondu peníze navíc učitelům a ředitelům škol?

BUDOU RODIČE PLATIT ZA ETNICKY „ČISTOU“ ŠKOLU?

4/2008
Čím dál častěji si klademe otázku, co vlastně přinese globalizace českému školství. Zatímco si česká společnost v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století „užívala“ svého normalizačního, nevětraného dusna, v demokratických společnostech probíhala globalizace v jednom z jejích hlavních smyslů.

POMOC, MÁM PANIKU

4/2008
Úzkost a strach mají pro člověka adaptivní funkci - pomáhají ho varovat před nebezpečnými životními okamžiky. Stávají se ovšem neužitečnými, pokud trvají nepřiměřeně dlouho a objevují se příliš často. Jedním takovým projevem je panická porucha, kterou doprovázejí opakované ataky masivní úzkosti. Novinkou je, že se tato velmi nepříjemná nemoc diagnostikuje už u dětí.

ADOPCE? JAK A PROČ O NÍ ŘÍCI DÍTĚTI

Petr Klíma, 4/2008
Většina dospělých si bere životního partnera s úmyslem založit rodinu a mít s ním děti. Ne vždy je jim to ale souzeno. Po letech čekání stojí před rozhodnutím, zda být manželstvím bezdětným, nebo dítě adoptovat.

JAK UČITELÉ (NE)VYUŽÍVAJÍ ŠKOLSKÉ WEBOVÉ PORTÁLY

4/2008
Většina učitelů nevyužívá školské weby pravidelně. Čtvrtina vůbec, další třetina sporadicky.

JAK VYZRÁT NA ČAS

4/2008
Dobrý den, zdá se mi již delší dobu, že vůbec nic nestíhám, nevím, jak si mám naplánovat čas. Mohli byste mi poradit, jak si rozplánovat aktivity? Existuje nějaký model, jak si čas plánovat? Eva Blažíčková, Chomutov