Online archiv

Vydání: 9/2008

MRAZÍK NENÍ JEN NÁZEV POHÁDKY

František Morkes, 9/2008
Mrazík není jen název pohádky, která se s každoroční pravidelností objevuje ve vánočním čase na obrazovkách televizorů. Před 160 lety - 15. července 1848 - se v moravském Roštíně narodil Jan Mrazík, který byl koncem 19. a na počátku 20. století jedním z nejznámějších českých učitelů.

CO SE DĚJE VE ŠKOLÁCH

9/2008
Týden se zvířátky

SONDA MATURANT PŘICHÁZÍ OPĚT PO JEDENÁCTI LETECH

Bohumil Kartous, 9/2008
Již čtvrtý termín zavedení státních maturit, který byl stanoven na rok 2010, staví české školství jako celek i škol jako zprostředkovatele vzdělávání před řadu otázek. Tou zásadní je dlouhodobé srovnání s maturanty z roku 1998.

PODPORA REFORMY NA GYMNÁZIÍCH

9/2008

NÁPADY NA PROJEKTOVOU VÝUKU

Renata Mikolašová, 9/2008
Základem vzdělávání musí být příznivá sociální, emocionální a pracovní atmosféra. Školy by měly být pro žáka místem pozitivních prožitků a zajímavých zkušeností (Bílá kniha, 2001, s. 47). Proto učitelé hledají stále nové alternativní metody, formy a způsoby práce, jak v dnešní náročné době motivovat a vést žáky ke smysluplné činnosti, ke komunikaci a spolupráci mezi sebou navzájem a mezi nimi a učitelem.

Starší děti potěší aktivní knížka

9/2008
Kieran Fanning: Cesta Vikingů

JAK VYBÍRAT KNÍŽKU POD STROMEČEK

Lenka Brodecká, 9/2008
Žádné strachy, tento článek nebude staromilský, nehodlám naříkat nad upadajícím čtenářstvím a spílat džavahrám a plejstejšnům, kdepak. Bylo by to jednak nespravedlivé, protože podle loňských výzkumů patří Češi mezi nejzdatnější čtenáře v Evropě, a jednak pošetilé, neboť společnost se prostě mění a s ní se mění její kratochvíle.

PROČ SE NEUČÍ O LISTOPADU 89

Jan-Michal Mleziva, 9/2008
V souvislosti s výročím Sametové revoluce upozorňují v posledních letech naše deníky, že mladí lidé často nevědí, co se 17. listopadu 1989 událo. MF DNES se letos zaměřila i na jinou významnou událost z nedávné historie a mládeži ve věku 15-19 let kladla otázku: „Víte, co se stalo v srpnu 1968?“ Výsledky své ankety - spíše neuspokojivými - se pak zabývala v článku „1968? Rusové nás osvobodili“.

RODIČE JSOU PRO NÁS PARTNEŘI

Text: Ivona Darániová, 9/2008
Určitě jste to taky zažili - nastoupíte třeba do tramvaje, kde školou povinný potomek líčí svému rodiči útrapy školního dne: co je potřeba do školy nakoupit, co zařídit, co sehnat. Dále co chtěla učitelka vědět při zkoušení a jako bonus přidá zprávu o zítřejším opáčku. Není divu, že pak často přeteče rodičova trpělivost a potomkovu litanii ukončí vyjádřením své nelibosti na adresu školy.

PŘEZKUŠOVÁNÍ DĚTÍ ŽIJÍCÍCH V CIZINĚ. K ČEMU?

Tatiana Welchová, 9/2008
Mnoho dětí z rodin žijících v zahraničí musí podstupovat nejméně jednou za půl roku, nejdéle jednou za dva roky vyrovnávací zkoušky z českého jazyka, dějepisu a mnohdy také zeměpisu. Pro většinu z nich je to zbytečné martýrium.

O KOLECH A KAPOTÁCH, ŘIDIČÍCH V TRAMPOTÁCH…

Text: Marie Těthalová, 9/2008
V pohádkách se děje ledacos. Z kousku dřeva se stane Otesánek, ze země vytéká živá a mrtvá voda… Tak proč by si pan Chrysler nemohl koupit svého šoféra. Mezi auta, která si žijí vesele a po svém, zavede nová nahrávka skupiny Chinaski. Nejen o ní jsme si povídali s Michalem Malátným a Ondřejem Škochem.

Kurzy stolování pro školáky?

9/2008