Online archiv

Vydání: 10/2008

PODMÍNKY ADOPCE. ZVLÁDNU TO?

Adriana Neklusová, 10/2008
V říjnovém čísle jste otiskli článek Kniha roku Rok kohouta? Pozor na rasismus. V zásadě s pohledem autorky souhlasím, ale chtěla jsem se zeptat, jaké jsou podmínky adopcí dětí. Můžu požádat o adopci, i když nejsme s partnerem oddáni? Do kolika let lze adoptovat? Je možné si vybírat mezi etniky? Píše také někdo o pozitivních zkušenostech s adopcí romských dětí?

PODPORA ČTENÁŘSTVÍ? STÁLE NEDOSTAČUJE

10/2008
Není třeba příliš připomínat, jak si české děti stojí v mezinárodních výzkumech čtenářské gramotnosti: I když české školy tradičně věnují pozornost rozvoji čtenářské kompetence, v úkolech zjišťujících schopnost funkčního využití této dovednosti naši žáci dlouhodobě projevují nevyrovnané, a v řadě případů dokonce podprůměrné výsledky.

ZA KATEDROU CHYBÍ OSOBNOSTI

Karel Tomel, 10/2008
Petr Fejk působí ve funkci ředitele pražské zoologické zahrady od roku 1997. Podařilo se mu přilákat návštěvníky, posunout pražskou ZOO na světovou úroveň. Jaké jsou názory bývalého učitele na vzdělávání a současné mladé lidi?

PROČ POTŘEBUJEME VTIPY O UČITELÍCH

Martina Kalašová, 10/2008

JSOU IDEÁLY SOUTĚŽE MISS NEBEZPEČNÉ?

Daniela Kramulová, 10/2008
Děti stráví velkou část svého volného času u televize, internetu, pročítají časopisy a ve svých názorech na fyzickou krásu se nechávají inspirovat mediálními obrazy celebrit. Byly by jejich názory na vlastní tělo jiné, kdyby na ně ze stránek a obrazovek nehleděly vysoké štíhlé modelky?

OTÁZKA PRO

10/2008
Jana Jirana, ředitele restaurací Eurest

ŠKOLA PO INTERNETU. PROČ NE?

10/2008

UPOZORNĚNÍ

10/2008

NEJLEPŠÍ PÍSNIČKY VZNIKAJÍ V EMOCIONÁLNÍ KRIZI

Monika Serbusová, 10/2008
Barry Mason a Jiří Kalousek V pražském Divadle Hybernia se uskutečnil koncert dvou na první pohled nesourodých hudebníků. Zpěvák, kytarista, skladatel a textař Jan Kalousek si přizval hosta, britského hitmakera a skladatelskou legendu Barryho Masona, aby společně připravili koncert „EASY“ – stejný název totiž nese song, který spolu složili.

ARCHITEKT KRÁSNÝCH ŠKOLNÍCH BUDOV

František Morkes, 10/2008
Hovoříme-li o školství, máme obvykle a také nejčastěji na mysli především žáky a učitele - anebo učitele a žáky. Někdy se hovoří i o politicích, kteří nějakým způsobem rozvoj školství ovlivnili, případně o několika málo sponzorech, kteří se o rozvoj školství svými dary a podporou zasloužili. Je až s podivem, že zcela stranou pozornosti zůstávají ti, kteří byli pro školství neméně důležití. Architekti a stavitelé školních budov, jako Vojtěch Ignác Ullmann.

CO SE DĚJE VE ŠKOLÁCH

10/2008
Vsetín získal miliony na modernizaci školních zahrad

HLEDÁME NEJLEPŠÍHO MLADÉHO CHEMIKA

Markéta Fingerová, 10/2008
Jedním z nejméně oblíbených předmětů ve škole je chemie. Děti se ji nerady učí, protože je jim cizí. Zatímco pedagog na tabuli probírá chemické vzorce a rovnice, děti si pod lavicí tajně čtou nebo si špitají se sousedem. Je to tak vždycky? Musí to tak být? Rozhodně ne. V Pardubickém kraji se zrodil originální nápad.