Online archiv

Vydání: 9/2012

PANÍ UČITELKA NA MĚ HROZILA UKAZOVÁČKEM

Marie Těthalová, 9/2012
MARKA MÍKOVÁ je herečka, hudebnice, zpěvačka, hudební skladatelka, režisérka, moderátorka a matka čtyř dětí. Pracovala v divadle Minor a působila jako moderátorka rádia Limonádový Joe. Hrála v několika televizních filmech, např. Robinsonka či Jak se budí princezny. Je jednou z organizátorek a hereček projektu Loutky v nemocnicích. Je autorkou dětských knih Roches a Bžunda, JO537 a Knihafoss (nakladatelství Baobab).

CO SI DĚTI SAMY VYZKOUŠÍ, TOMU BUDOU ROZUMĚT

red, 9/2012
V říjnovém čísle jsme uvedli krátký článek o 20 letech vzdělávacího programu Svět energie. Rozhodli jsme se ještě pozvat na rozhovor paní, která s ním žije takřka od jeho počátku – Marii Dufkovou ze společnosti ČEZ.

KDYŽ SE ŘEKNE…

9/2012
…PRŮMYSLOVÁ ARCHITEKTURA

DĚTI A DUŠIČKY

Jan Michal Mleziva, 9/2012
První listopadové dny jsou tradičně zasvěceny památce zemřelých. Jenže současná doba se od všeho, co vážně připomíná smrt, odvrací, a tak i návštěvy hrobů blízkých slábnou. Stále více těch, kteří na hřbitovy přece jen přicházejí, však s sebou nebere děti na základě přesvědčení, že by jim tím mohli způsobit duševní traumata. Byť je toto „chránění“ dětí před konfrontací s lidskou smrtelností myšleno dobře, ochuzuje je o důležité zasvěcení do životní pravdy. A pokud nahlížíme na péči o hrob a návštěvu u něj jako na projev úcty, a to převážně úcty k našim předkům, neboť ti nás ve smrti především předcházejí, představuje neúčast dětí při tom jejich další ochuzení, které možná nezůstává bez následků.

STYLISTICKÉ PŘEHMATY

PAVLA LOUCKÁ, 9/2012
SERIÁL JAZYKOVÝCH FEJETONŮ PAVLY LOUCKÉ

PRVNÍ TŘÍDA: PODZIM PŘIJÍŽDÍ NA STRAKATÉ KOBYLE!

Naďa Černá, 9/2012
Všimli jste si, jak jsou názvy českých měsíců výstižné? V listopadu jsem rodičům nabídla návštěvu dopoledního vyučování. Dělali totéž co děti: ptali se, vymýšleli, lepili, odpovídali na otázky k textu.

VÝSTAVNÍ KOŤATA

Veronika Válková, 9/2012
SLOUPEK Veroniky Válkové

ZPRÁVA O „MÉ“ FINSKÉ ŠKOLE

Alexandra Luhanová, 9/2012
Když jsem přemýšlela o tom, kde bych chtěla strávit svůj Comenius asistentský pobyt, Finsko byla celkem jasná volba. Vynikající výsledky v PISA testech a vůbec pověst geniálního školského systému celkem rychle zapudily mé představy o místech, kde člověk hned tak nezapadá sněhem a kde je i v zimě světlo déle než čtyři hodiny.

MŮJ OBLÍBENÝ SLABIKÁŘ

Jana Jelínková, 9/2012
Proč čtou děti stále hůře? Jedním z důvodů této situace může být podle mého názoru vedle velké časové vytíženosti rodičů i nedostatečná příprava dětí v předškolním oddělení mateřských škol.

SLABIKÁŘE STÁLE PLNÉ MLETÉHO MASA

Markéta Breníková, 9/2012
Proč jsou slabikáře plné mletého masa a proč jsou čtenářské dovednosti dětí tak mizerné?Původ můžeme hledat už na prvních stránkách některých slabikářů, které hýbou světem našich dětí, budoucích lékařů, diplomatů, architektů, učitelů… Jaké téma by vlastně měl slabikář otevírat? Má to být téma školy? Rodiny? Kamarádství? Je důležitý příběh? Nebo je to jedno?

SNIŽUJEME STRES PŘI PŘIJÍMACÍCH ZKOUŠKÁCH

Jaroslav Fidrmuc, 9/2012
Přijímací zkoušky jsou mimořádnou událostí v životě dítěte. Pro žáky je to zpravidla první důležitá životní křižovatka. Přijetí či nepřijetí výrazně ovlivňuje další život mladého člověka, a to nejen po stránce vzdělávací a budoucí profesní kariéry. Přijetí na gymnázium rozhoduje o společenství, ve kterém se bude formovat osobnost člověka. Z řad spolužáků si studenti vybírají své kamarády, často první lásky a ne ojediněle i budoucího životního partnera.

JAK PEČUJEME O PRIMÁNY

Jaroslav Fidrmuc, 9/2012
Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově je církevní osmileté gymnázium pro děti všech rodičů, kterým záleží na kvalitním vzdělání a křesťanské výchově jejich dětí. Příležitosti k seberozvoji studentům škola nabízí po celou dobu studia. Dnes se zaměříme na začínající studenty.