Online archiv

Vydání: 7/2013

JE POTŘEBA OTEVŘÍT SE DALŠÍM SVĚTŮM

Nina Rutová, 7/2013
* Co vás napadne, když se řekne základní škola?

PATŘÍ MOBIL DO ŠKOLY?

Leona Hornová, 7/2013
NÁZOR

VÝUKOVÁ VIDEA MATÝSKOVA MATEMATIKA - PRAKTICKÁ POMŮCKA PRO UČITELE, ŽÁKY I RODIČE

Jana Niková, 7/2013
Od nového školního roku jsou na www.matyskova-matematika.cz zdarma přístupná výuková videa, s nimiž mohou pracovat jak učitelé, tak rodiče s žáky.

UČEBNICE URČUJÍ STYL VÝUKY

Aneta Pečenková, 7/2013
Již během studia učitelství jsem se seznámila s mnoha učebnicemi českého jazyka a dopředu jsem zvažovala, kterou učebnici bych ráda při své vlastní výuce používala. Během pedagogické praxe jsem byla ale vždy postavena před již někým provedenou volbu a můj status praktikantky nebo elévky příliš nedovoloval pouštět se do polemik o výběru učebnice. Představa, že přijdu a řeknu „Já bych ráda učila z této učebnice…“, se nezdála být reálnou už kvůli finanční stránce věci.

UKÁZKA Z KNÍŽKY ZUZKY KRÁLOVÉ

7/2013
KAPITOLA 33 - ALEXIS POWERFULL

JAK JSME OBJEVILI SPISOVATELKU…

Jana Štybnarová, 7/2013
Talentované dítě ve škole je pro každého učitele velká radost. Jak jej ale podpořit? Jak o těch báječných věcech, které dělá, dát vědět ostatním? Kladli jsme si tuto otázku a uspořádali jsme pro mladší spolužáky autorské čtení a besedu s autorkou - dívkou, která ve svých třinácti letech dokončuje trilogii fantasy románu.

ČEŠTINA ILJI HURNÍKA

Pavla Loucká, 7/2013
SERIÁL JAZYKOVÝCH FEJETONŮ PAVLY LOUCKÉ

ZAJDĚTE S DĚTMI DO YMKY

Šárka Kubcová, 7/2013
YMCA neboli Křesťanské sdružení mladých lidí (Young Men’s Christian Association) je nejstarší a nejrozšířenější mládežnická organizace na světě. Usiluje o harmonický rozvoj člověka, jeho ducha, duše a těla. Je otevřena všem lidem bez rozdílu rasy, pohlaví, náboženského vyznání, sociálního postavení, fyzických i duševních schopností.

KDYŽ SE ŘEKNE… BLÁZNIVÉ BYTOSTI

7/2013
Vyzkoušejte si další kombinovanou techniku: spojte barvy a novinový papír. Mé děti si nejdříve vybraly svou oblíbenou barvu a natřely jí celý papír. Mezitím, co barva usychala, si děti vystříhaly a poskládaly ze starých novin roboty, mimozemšťany, vymyšlená zvířata a po zaschnutí barvy je vlepily do obrázku. Černým uhlem a temperovými barvami pak celý obrázek domalovaly.

PERO, NEBO KLÁVESNICE?

Jana Olchavová, 7/2013
Tříletá vnučka Evinka si ráno po probuzení s údivem prohlíží stíny na zdech, kam je umístily paprsky sluníčka deroucí se přes okenní žaluzie. „Hele, babi, sluníčko už vstalo a nakreslilo E, to je E, víš?“ říká holčička, která neumí číst ani psát. Jen už párkrát viděla, jak maminka jejím jménem podepsala nakreslenou kytičku nebo človíčka. Ministerstvo školství v Indianě rozhodlo, že psací písmo již nebude na veřejných školách povinné. Žáci mohou dát přednost výuce psaní všemi deseti na klávesnici počítače. Důvody i výhody jsou zřejmé: rychlost zápisu i rychlost osvojení, čitelnost, snadná editovatelnost. Indianu již následují školy v Kanadě. Hledáte souvislost mezi naší Evinkou a psací revolucí ve státě Indiana? Tady je. Americká Evinka totiž také pochopí, že ty tři spojené vodorovné čárky jsou E a najde je na klávesnici. Paní učitelka jí řekne, že E se píše levým prostředníčkem. Psaní E bude procvičovat tak dlouho, až vznikne podmíněný reflex. Zbývá spojit E s písmeny V a A a může napsat na obrazovku své jméno. Čitelně a rychle. Kdykoli položí ruce na klávesnici a uvidí E, levý prostředníček se dá reflexně do přesného pohybu. Mozek v tom okamžiku může přemýšlet o skladbě a významu věty a nemusí hloubat nad správným tvarem písmenka a ještě trápit ruku. Když se náhodou někde kolem bude válet pastelka, Evinka bez obtíží „nakoukané“ písmenko napodobí i na papíře.

JAK SE OSVĚDČILY TABLETY

7/2013
Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře má za sebou první rok využívání tabletů ve výuce studentů primy. V dalším školním roce se chystá v projektu pokračovat. O rozhovor jsem požádala ředitele Gymnázia Jiřího Ortena Vladislava Slavíčka.

Jak to vidí jiní:

7/2013
RODIČE Náš syn patří mezi tři nejlepší žáky ve třídě, takže moc neváháme, jestli to zkusit. Máme už vybranou i školu, kam chodí jeho kamarádi a starší příbuzní. Při výběru pro nás byla důležitá také dojezdová vzdálenost, výborné kurikulum a křesťanské zaměření školy. Gábina, Praha