Chyba není konec světa

Bojíš se, že se ti něco nepovede? Že uděláš chybu a budou se ti smát? Raději bys nedělal nic, aby ses neztrapnil? Pak je tahle knížka právě pro tebe. Zjistíš, že z chyb se opravdu nestřílí, naučíš se se svou chybou pracovat a napravit ji. Nikdo není perfektní, ani ty nemusíš.

chyba není konec světa, chybami se člověk učí, Kimberly Feltes Taylor, Eric Braun, Steve Mark

Nejspíš jsi už někdy slyšel: „Každý dělá chyby“ nebo „Chybami se člověk učí“ či „Chybovat je lidské.“ A je to pravda. Přesto ale pro některé lidi STRACH z chyby představuje velký problém. Jsou nervózní z představy, že by se mohli zmýlit, něco poplést nebo to udělat špatně. Obavy je natolik ochromí, až ztratí odvahu pouštět se do něčeho nového, aby to náhodou nezkazili. Pokud patříš mezi ně, tahle knížka ti pomůže pochopit, že CHYBA NENÍ KONEC SVĚTA, naučí tě, jak se ke svým chybám přiznat. Naučí tě, jak je napravit a jak se z nich poučit.
V knize najdeš různé vtipné úkoly, hádanky a testy, které ti pomohou zjistit, jak moc se bojíš chyb a co můžeš udělat pro to, aby to bylo jinak. Také zjistíš, že když chybuješ schválně, třeba lžeš, vymýšlíš si, nebo dokonce někoho urážíš, rozhodně to není v pořádku a nijak si tím nepomůžeš.

O autorech
Kimberly Feltes Taylor napsala více než patnáct knih pro děti, které jim pomáhají s různými náročnými situacemi a nabízejí tipy, jak se vypořádat s tlakem vrstevníků, rodinnými problémy, neshodami v přátelství, nakládáním s penězi a konflikty v práci.
Eric Braun
je autorem mnoha knih pro děti a mládež na různá témata včetně sportů, finančního plánování, přežití v divočině a porouchaných pohádek. Jeho knihy získaly řadu prestižních ocenění.
Knihu vtipně ilustroval Steve Mark. Z anglického originálu přeložila Petra Diestlerová.

Ukázky 

DVA HLAVNÍ DRUHY CHYB
Existuje spousta, spousta, spousta druhů chyb. Dobrý způsob, jak začít přemýšlet o chybách, je rozdělit je do dvou hlavních kategorií. V obou se můžou vyskytnout VELKÉ chyby, malé chyby nebo ty střední. Jde o tyhle kategorie:chyba není konec světa, rádce pro dospívající
1. Bezděčné chyby
2. Záměrné chyby
Bezděčné chyby zahrnují věci jako to, že na něco zapomeneš, nedopatřením něco rozbiješ, nebo něco zkusíš, a ono se ti to nepovede (třeba odpovíš ve třídě na otázku a tvoje odpověď je špatná).
Záměrné chyby jsou věci jako lhaní, vyhýbání se odpovědnosti nebo jiné situace, kdy uděláš něco, o čem víš, že je to špatné. Ve všech těchto případech víš, co by bylo správné. Tvoje chyba spočívá v tom, že se to rozhodneš neudělat.

PŘIZNEJ SE KE SVÝM CHYBÁM
Když se dopustíš chyby, existuje něco, co můžeš udělat, aby tě ta chyba přestala tolik trápit. Ať už to byla velká chyba, nebo jenom malá, můžeš se k ní přiznat. Jinými slovy: Ten průšvih je tvoje vina, takže se k tomu musíš přihlásit. Což znamená připustit, že k chybě došlo, a přijmout za ni odpovědnost.
Tady je pár formulací, které můžeš použít, když se chceš přiznat k chybě. chyba není konec světa

Proč bychom se měli přiznávat ke svým chybám?
Přiznat chybu není vždycky snadné. Někdy je to trapné – nebo ještě hůř, člověk má na sebe vztek. Ale přiznat se k chybě ti nakonec ve spoustě ohledů pomůže. A tohle jsou důvody:
Když se přiznáš k chybě, zlepší se tím tvoje vztahy s ostatními. Zachováš se čestně a oni poznají, že ti můžou důvěřovat. Dáš jim najevo, že jsou pro tebe důležití – tak důležití, že jim nemůžeš lhát.
To neznamená, že lidé nebudou kvůli tvé chybě zklamaní, nebo dokonce naštvaní. Může být těžké podívat se do očí někomu, kdo je z tebe zklamaný. Jenže ten člověk by byl nejspíš zklamaný či naštvaný tak jako tak. Když řekneš pravdu, ostatní pochopí, že to nebylo schválně, že jim nechceš ubližovat.

Tak už se nestyď, sociální fobie a stydlivost u dospívajících, Bělohlávková LuciePodobné rady najdeš také v této knize.

Přiznání k chybě ti také pomůže zlepšit vztah k sobě.
Lhát a zapírat, to není příjemný pocit. Člověk pak bývá zahanbený nebo naštvaný sám na sebe. Na druhé straně, když převezmeš odpovědnost za svou chybu, začneš se možná cítit zrale a důvěryhodně. Protože převzít zodpovědnost znamená zachovat se vyzrále a zodpovědně.
Udělat chybu možná není příjemný pocit. A tím, že se k ní přiznáš, samotná chyba nikam nezmizí. Ale zabrání to tobě – i ostatním – cítit se ještě hůř. A ty během toho procesu trochu dospěješ. Skvělé!

NAPRAV SVOJE CHYBY
Přiznat chybu je důležité. Ale je to jenom první krok na cestě k úspěšnému vyřešení chyby. Druhým krokem je chybu napravit. To znamená především omluvit se člověku, kterému tvoje chyba uškodila. A taky se pokusit celou situaci zlepšit.

Pokud tvoje chyba ovlivnila někoho jiného, prvním krokem je se omluvit. Někteří lidé jsou přeborníci, když je třeba říct:

„Omlouvám se. Dám to do pořádku.“ Jiným dělá potíže přiznat třeba jenom maličkou chybičku. Ke kterým patříš? Odpověz na tyhle otázky a zjistíš to. (A odpovídej upřímně!)chyba není konec světa

POUČ SE ZE SVÝCH CHYB
Udělat chybu. Hotovo. Přiznat se k ní. Hotovo. Napravit ji. Hotovo.
Nejspíš se už teď cítíš díky přiznání a nápravě lépe. Ale je ještě jedna věc, kterou můžeš udělat, aby tě ta chyba opravdu přestala trápit. A můžeš to udělat, ať už šlo o chybu bezděčnou, nebo záměrnou. Můžeš to udělat, ať už ta chyba měla dopad na jiné lidi, nebo ovlivnila jenom tebe. Můžeš se ze své chyby vždycky něco naučit. Pokud se ze svých chyb učíme, zlepšujeme se. A taky vyzráváme a stávají se z nás chytřejší, dospělejší lidé, lépe připravení na budoucí výzvy. To platí o obrovských, zahanbujících, superhrozných chybách, stejně jako o nepatrných chybičkách.


Tato knížka tě nenaučí, jak už nikdy v životě neudělat chybu. To není možné.

Skvělé chyby
chyba není konec světaZbavit se potřeby být za všech okolností dokonalý je někdy obtížné – a to i když víš, že ti chyby pomáhají zlepšovat se a vyzrávat. Možná bude užitečné, když si přečteš o několika opravdu skvělých chybách – o chybách, které způsobily změny k lepšímu a významný pokrok.
chyba není konec světa• Jednoho dne v roce 1853 dostal šéfkuchař jisté restaurace od zákazníka stížnost: smažené brambory prý byly moc tlusté a měkké. Šéfkuchař, který byl velmi výbušný, se rozčílil. A tak nakrájel brambory na co nejtenčí plátky a pak je smažil v oleji, dokud nebyly tvrdé a křupavé. Tak co, lepší? říkal si určitě. K jeho překvapení byl zákazník spokojený – moc mu chutnaly. Ty tenounce nakrájené plátky brambor přidala restaurace na jídelníček, a nakonec se z nich stala jedna z nejoblíbenějších pochoutek všech dob: bramborové lupínky.
Díky, zlostný pane šéfkuchaři!

Další knižní rádci z Portálu:  Jak přežít, když se často bojím/ Jak přežít, když si nevím rady se školou/ Jak přežít, když nemám kamarády/ Jak přežít, když se rodiče rozvádějí.

Knihu CHYBA NENÍ KONEC SVĚTA koupíš v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru