Agnes a odemčený sen láká na tajemno

Napětí – dobrodružství – záhady…. a na závěr velké překvapení. Další povedená knížka severské autorky, která bude bavit hlavně dívky.

tuutikki tolonen agnes a odemčený sen knihy pro děti dobrodružná literatura příběhy pro dívky Koupit na e‑shopu

Finská spisovatelka knih pro děti a mládež Tuutikki Tolonen přesně ví, jak namíchat koktejl z napětí, dobrodružství, tajemna a záhad. Její zatím poslední kniha s názvem Agnes a odemčený sen, cílená na čtenáře od 8 let, je toho opět jasným dokladem.

Hlavní hrdinkou příběhu je 11 letá Agnes Margareetta, která se přistěhuje s maminkou do nového města a než začne škola, rozhodne se více prozkoumat okolí svého nového domova. Co se ale stane, když:

…se jí zdá zvláštní sen o tajemném domě a dívce se šperkovnicí v ruce?

… se v muzeu znenadání taková jedna vzácná šperkovnice se záhadným vzkazem objeví?

… najde ve staré zahradě v dutině stromu klíč, se kterým, možná, půjde šperkovnice otevřít?

To a mnoho dalších překvapení čeká na dětské čtenáře knížky Agnes a odemčený sen, která vychází před Vánoci, aby mohla udělat radost hlavně mladým čtenářkám.

Kniha získala literární cenu Lukuvarkaus, kterou uděluje porota ve složení 9-12 letých dětí.

Knížku finské autorky Tuutikki Tolonen ilustracemi doprovodila Kati Vuorento a do češtiny přeložila Alžběta Štollová.

Klukům by se mohla líbit kniha plná legrace a bláznivin Šílenci a suchaři

Ukázka z knihy:

tuutikki tolonen agnes a odemčený sen knihy pro děti dobrodružná literatura příběhy pro dívkyV hlubokém spánku k Agnes dolehla jasná ozvěna: „Agnes, okamžitě se vrať dovnitř!“

Agnes sebou trhla a probudila se. Ležela doma v posteli, bylo šero a noc. Přesto však cítila, že se jejím pokojíčkem vznáší hlas neznámé ženy.

Letmo se podívala na červeně poblikávající číslice na budíku: 3:22. Kdo to na ni ve snu volal? A proč se tak lekla, až se z toho vzbudila? Srdce jí bušilo, jako by k smrti vyděšená před něčím utíkala.

Vymotala nohy z rozkopaného prostěradla a vstala. Ten sen jí připadal až nepříjemně opravdový, skoro jako vzpomínka. Zavřela oči a nechala ho pomalu odeznívat.

Ve snu měla na sobě dlouhou bílou noční košili a šla zahradou. Bylo šero, svěží noc pozdního léta. Mezi stromy poletovali netopýři, všude se míhaly rozechvělé stíny a všelijak to tam šustilo.

Další knihy pro mladé čtenáře z nakladatelství Portál:
Poněkud zvláštní kůň 
Šílenci a suchaři 
Dostaňte mě odsud

Na bosých chodidlech ji chladila rosa a ona byla smutná, neskutečně smutná. V ruce držela něco drahocenného a opatrně to nesla, skoro jako by to skrývala. Copak to asi bylo? Nevěděla, a přestože si na to opravdu usilovně snažila vzpomenout, měla dojem, že se jí ten sen s každou další vteřinou vzdaluje.

tuutikki tolonen agnes a odemčený sen knihy pro děti dobrodružná literatura příběhy pro dívky
Tuutikki Tolonen je úspěšná a oceňovaná finská spisovatelka pro děti a mládež. V nakladatelství Portál jí vyšly knihy Strašidelná chůva, Strašidelná cesta a Strašidelný dopis.

Náhle si ale přece jenom něco vybavila. Vzpomněla si, jak se otáčí a za sebou vidí bílou bohatě zdobenou dřevěnou vilu. Na schodech do domu stála žena v noční košili. Přes ramena měla přehozený delší pléd. Byla tak daleko, že už jí nebylo vidět do tváře, ale Agnes věděla, že je rozzlobená. Ve snu se ještě rychle skrčila, aby se schovala za keř rybízu, ale už bylo pozdě. Žena ji mezitím zahlédla.

„Agnes!“ volala žena na schodech. „Agnes, proč běháš takhle v noci po zahradě? Okamžitě se vrať!“

Agnes zastrčila to, co držela v ruce, pod rybíz, aby to ukryla do hustých spodních větví keře, a vstala.

„Agnes!“ znovu na ni zavolala žena na schodech. Znělo to tvrdě a přísně. „Agnes, okamžitě se vrať dovnitř!“

S posledním výkřikem ženy se Agnes probudila. Čeho se bála? A proč byla tak smutná?

Znovu se položila na postel a přitáhla si peřinu až k bradě. Zavřela oči a snažila se klidně dýchat. Byl to pouhý sen. Úplně obyčejný sen. A sny někdy bývají zvláštní, to ví přece každý.


Knihu Agnes a odemčený sen koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru