Relaxace pro učitelky mateřských škol s pomocí jógy a mindfulness

Být neustále ve střehu, mít oči všude a dělat několik činností naráz. To je každodenní realita učitelky mateřské školy. Aby toto náročné povolání zvládala co nejlépe, měl by se stát odpočinek a relaxace nezbytnou součástí jejího dne.

relaxace pro učitelky mateřských škol katharina bralo-zeitler jóga mindfulness  duševní hygiena meditační techniky populárně-naučné publikace psychohygiena Koupit na e‑shopu

V úvodu knihy Relaxace pro učitelky mateřských škol s pomocí jógy a mindfulness její autorka Katharina Bralo-Zeitler vysvětluje, co je tak přínosného na józe, proč si tento přístup vybrala a co jí dává. Nezaměřuje se pouze na jednotlivé pozice čili ásany a jejich propojení do jógových sestav, ale nabízí i dechová cvičení, tzv. pránájámu, která přispívá k harmonizaci duše i těla a je velmi relaxační. Vysvětluje, kde a jak je dobré cvičit, a dává tipy, jak si uzpůsobit prostředí, aby nám v něm bylo dobře. Krátkou pasáž věnuje také pomůckám a oblečení ke cvičení, kde velký důraz klade na to, aby oblečení bylo pohodlné. V jednotlivých kapitolách pak provází učitelky celým dnem, nabízí ranní rozcvičku, všímavou cestu do práce, radí, jak využít přestávky v práci a jak zakončit den. V poslední kapitole se věnuje relaxačnímu pobytu, což nemusí být záležitost, na kterou pojedete s cestovkou, ale den dva v přírodě s možností cvičit a věnovat se sobě samé. Cvičební sestavy jsou velmi přehledně popsané a vkusně ilustrované, stejně jako pasáže věnované mindfulness neboli všímavosti. V knize jsou i kratší texty, které je možné využít k meditaci. 

Knihu ilustrovaly Markéta Knorová a Alžběta Moravcová, které se již podílely na výtvarné stránce knihy Kreslíme lehce, zpíváme tence

Z německého originálu Achtsam und frei. Yoga und Meditation für Erzieherinnen přeložila Kateřina Prešlová.

Jak se co nejlépe vyrovnat se stresem poradí Antistresová knížka pro učitelky mateřské školy německé autorky Gabriele Kubitschek.

Ukázka z knihy

Návod na šavásanu

Pozice mrtvoly (šavásana) je nejdůležitější pozicí po ukončení cvičení, jelikož poskytuje vašemu tělu, duši a duchu klid a čas na zotavení a uzdravení. Proto byste v ní měly vždycky setrvat nejméně 5 minut, abyste se zklidnily.

Návod:

V šavásaně využijte co největší plochu jógamatky. Nohy jsou rozevřené do tvaru písmene V, chodidla se vyklopí do stran, čímž uvolníte kyčle.

Ruce si položte na zem vedle těla dlaněmi vzhůru. Paže spočívají kousek od těla.

jóga pohybové hry metodické příručky předškolní výchova hathajógaInspiraci na cvičení jógy s dětmi nabízí ve své knize Jógové pohádky autorka Vladimíra Ottomanská.

Bradu jemně přitahujte k hrudi, aby se protáhla šíje. Pokud máte tendenci hlavu zaklánět, položte si pod ni přikrývku.

Hlava leží v centrálním postavení na podložce.

Přikryjte se nebo si oblečte ponožky či mikinu.

Pokud chcete, položte si na oči polštářek. Lépe se tak uvolníte.

Pod kolena si také můžete umístit bolster, abyste odlehčila bedrům.

Jemně zavřete oči. Povolte obličejové svaly, břišní stěnu, paže i nohy.

Dýchejte přirozeně.



Autorka Katharina Bralo-Zeitler je lektorka jógy a meditace. Její krédo zní: Jsem přesvědčena, že bychom se měli starat o pohyb těla a mysl stejně, pokud chceme růst.




Knihu Relaxace pro učitelky mateřských škol s pomocí jógy a mindfulness zakoupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru