Antistresová knížka pro učitelky mateřské školy

Milé paní učitelky, míváte pocit, že už nemůžete, že už je toho na vás moc, že to „nedáváte“ a že vám ten stres za to nestojí? Nepodlehněte a nedejte se! Vždyť máte svou práci rády, tak se nenechte odradit. Podporou vám bude určitě naše nová kniha, která vás naučí myslet více na sebe, opečovávat se a relaxovat.

Antistresová knížka pro učitelky mateřské školy vám nabídne užitečné tipy, jak stresu nejen čelit, ale hlavně předcházet, jak relaxovat a komunikovat s kolegyněmi nebo s rodiči.
Antistresová knížka pro učitelky mateřské školy, Gabriele Kubitschek, relaxČastá představa nejen rodičů „školkových“ dětí o práci pedagogů mateřských škol je: „Vždyť si jenom hrají s dětmi!“ Učitelky podle nich celé dny sedí na koberci, staví kostky a jezdí s kočárkem, pak stráví hodinku na zahradě a jako bonus je čeká dvouhodinovka poledního odpočinku, při kterém si mohou dělat, co chtějí. Realita je ale úplně jiná! Po celou svou pracovní dobu mají kolem sebe obvykle 25 malých osobností, které mají své potřeby a vyžadují neustálou pozornost. A co teprve jejich rodiče, kolegyně, vedení a dokonce školní inspekce? Co ty hromady výkazů a dalších papírů, které se musí zpracovat? Neustálý stres patří ke všednímu profesnímu dni mnoha pedagogů ve školkách. Jde především o „… každodenní hluk, velký počet velice různorodých pracovních úkolů, časovou tíseň při jejich plnění, velikost dětských skupin, rostoucí počet poruch chování u dětí, nedostatek personálu, absenci možností relaxace v průběhu pracovního dne…“, což je opravdu velkou zátěží. Je třeba si uvědomit, že nerostou jen profesní požadavky, ale i očekávání a obavy rodičů z budoucnosti. K tomu se přidává požadavek na hospodárnost zařízení, který musí zřizovatel při svém plánování zohlednit.

Gabriele Kubitschek je německá vychovatelka, taneční a jazyková pedagožka, logoterapeutka, dlouhé roky působila jako učitelka v předškolních zařízeních a na základní škole. Organizuje antistresové semináře, je lektorkou kreativních prací, vyučuje metodiku a její využití v praxi a pořádá semináře pro rodiče na témata učení, relaxace a kreativita. Je také malířka, v Mnichově založila uměleckou dílnu pro děti od 2 do 14 let BIM-BAM-BINI - zařízení, kde se děti učí hrou.
Knihu z němčiny přeložila Alena Bezděková.

Gabriele Kubitschek

Hlavní kapitoly:

  1. Začarovaný kruh tlaku a časové tísně
  2. Jak nakládat se stresem
  3. Jak snížit stres při všední rutině v zaměstnání
  4. Relaxační cvičení pro všechny smysly
  5. Komunikace v týmu a s rodiči beze stresu
  6. Relaxujeme společně s dětmi 


K uvolnění vede řada cest
Není důležité, jestli se ve volném čase „povalujete“ na pohovce, jestli potřebujete ticho lesa, nebo se o samotě potíte v posilovně – cíl je vždycky stejný: vychutnat si zábavně a s radostí chvíle odpočinku Kdykoli se ocitneme ve velkém napětí, naše „oblíbené smyslové kanály“ nám pomohou formou zábavy vytvořit kvalitní mosty k regeneraci. Naše smysly nás totiž nepodporují jen při ochraně života nebo (v dětství) při jeho poznávání, ale i v efektivní relaxaci! Přesně ve chvíli, kdy si připadáme bezmocní a vymačkaní jako citron, se spontánně ukáže, co opravdu potřebujeme a jaké smysly nám mohou pomoct načerpat nové síly. Důležité je, abyste si našli vlastní způsob relaxace, který vám bude vyhovovat bez ohledu na to, jaké relaxační metody jsou právě v módě nebo společensky uznávané.
Vypátrejte, co vám vyhovuje a co můžete a chcete začlenit jako podpůrné opatření do svého všedního dne.

komunikace s rodiči, Pozor, Ulrike LindnerJak nejvhodněji komunikovat s rodiči se dočtete v knize Pozor, rodiče ve školce!


V této knize najdete Relaxační techniky pro všechny smysly, stačí si jen vybrat a přizpůsobit svému nejoblíbenějšímu nebo situaci nejpříjemnějšímu:
Naslouchejte a uvolněte se – vaše uši po celodenní „akustické zátěži“ potřebují čas oddechu.
Dívejte se a relaxujte – dopřejte regeneraci svým očím
Dýchejte a relaxujte – vnímavé nádechy a výdechy
Relaxace od hlavy až k patě – automasáže hlavy, dlaní a prstů, chodidel, grimasy před zrcadlem…
Relaxace přírodou – vnímejte vůně a barvy, čerstvý vzduch a váš pohyb na něm…
Nápoje a potraviny na dobrou náladu – recepty na energii, nebo pro relaxaci
Kreativita a relaxace – ve školce jste obvykle velmi kreativní v roli organizátora, ale vyzkoušejte si to i z té druhé strany, dopřejte si kreativní kurzy, kde je pro vás vše připraveno a užijte si to. Buďte kreativní a zůstaňte zvídavé!

Uvolněně pracovním dnem
Abychom dokázaly odolávat každodenním požadavkům, potřebujeme vedle lásky k dětem i velkou odbornou kompetentnost, vnitřní sílu a správné strategie selfmanagementu. V neposlední řadě musíme být připravené nebrat si všechno tolik k srdci. Někdy se doporučuje problém odložit a nechat přes noc uležet. Někdy se náhle objeví kreativní řešení. Přiznávám, že to vždycky nejde. Ale nejdůležitější přece je, že při všech úkolech, které na vás čekají, zůstanete zdravé a schopné podávat výkony a rozhodovat se. „V klidu je síla,“ říká staré přísloví. Proto při každodenní práci potřebujeme menší či větší ostrůvky klidu, které nám pomáhají trávit den uvolněně a načerpat další energii.Antistresová knížka pro učitelky MŠ

Udělejte si čas na dobrou snídani
Pokud nesnídáte, snižujete tím svou výkonnost. Je lepší vstávat o něco málo dřív a udělat si čas na zdravou a chutnou snídani. Nezáleží na tom, jestli dáváte při snídani přednost čaji nebo kávě, kombinace celozrnných produktů (sacharidů), hodnotných bílkovin (např. tvaroh, vejce) a vitaminů (ovoce) nejen zasytí, ale zpravidla prospěje i zdraví vašich střev.

Příchod do školky
Ve chvíli, kdy dorazíte do práce, stáváte se okamžitě pro všechny tou nejdůležitější kontaktní osobou. Od této chvíle se očekává, že budete k dispozici pro případné otázky, že budete vědět, kde Sofie nechala včera ležet bundičku nebo kde je seznam členů rodičovské rady. Musíte řešit spoustu požadavků a vaše vlastní potřeby se ocitají až na úplném konci soupisu vašich úkolů. Proto zcela cíleně začínejte pracovní den až poté, co například otevřete dveře školky, aktivujete automatické otvírání dveří nebo až zalijete květiny na parapetu.

Důležité je, abyste den zahájily dobře: Snažte se nepřicházet vystresovaná nebo až na poslední chvíli, ale vytvořte si svůj malý „startovací rituál“ a pečlivě jej dodržujte. Při příchodu se bez výčitek svědomí vymezte proti „přepadovkám“ a nabídněte pozdější termín, v němž se můžete problémům věnovat.

Dopřejte si přestávku! Dopoledne bývají rezervy sil většinou ještě dostatečně velké. Přesto vám v mezičase pět minut cíleného odpočinku pomůže, abyste si uchovaly síly i do pozdního odpoledne. Pokud to je jen trochu možné, stáhněte se na několik minut do ústraní…..
K přestávce využijte chvíli, kdy přijde kolegyně na odpolední službu, ale minipřestávku si můžete dopřát i tehdy, kdy děti například v klidu svačí, a vy si dáte čaj od rána a na chvíli se zahledíte z okna.
......

Antistresovou knížku pro učitelky mateřské školy koupíte v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru