Skvělý komiks Příběhy z pohovky vás vtáhne do jedné psychoterapeutické pracovny

Příběhy z pohovky je grafický román, nebo chcete-li komiks, ve kterém proti sobě v pohodlných křeslech usedají psychoterapeutka Pat a advokát James. Pat má flek od snídaně na svetru a James je přitažlivý puntíčkář a taky trochu kleptoman. Chcete se stát svědkem toho, co se bude odehrávat při jejich sezeních dále?

Philippa Perry Couch Fiction komiks Příběhy z pohovky psychoterapie psychologie sezení klient  Koupit na e‑shopu

Autorka grafického románu Příběhy z pohovky Philippa Perry je britská psychoterapeutka. A pokud srovnáte její komiksové ztvárnění a reálnou fotku, zjistíte, že je opravdu tak svérázná, jak ji Flo Perry, ilustrátorka a její dcera v jednom, zpodobnila. Podtitul Psychoterapie v komiksu se vztahuje k oběma stranám této knihy. Můžete se nechat unášet příběhem dvou lidí, kteří na sebe reagují, narážejí, inspirují se nebo se minou…a také se nechat obohatit poznámkami pod příběhem, které objasňují některé části terapeutického procesu. Nadmíru srozumitelně uvidíte, jak vypadá přenos, co může v terapii znamenat mlčení či jak je lidské chybovat. Tohle zpodobnění psychoterapie se vší autentičností, humorem, ale i dojemnými momenty je odpovědí na otázky: Jak to v té psychoterapii chodí? Sama autorka říká: „Když jsem začínala s praxí, ráda bych měla takovou knihu. Forma komiksu je pro mě osobní volbou, protože když jsem byl malá, milovala jsem Asterixe. Jsem dyslektik, takže obrázky mi pomáhaly pochopit význam slov.“ Proč napsala knihu ale právě o psychoterapii? „Nikdy jsem neměla nouzi o klienty, ale vnímám, že lidé ve Velké Británii dost pochybují o smysluplnosti terapie. Snažila jsem se ukázat, co to je a že to může být za určitých okolností opravdu užitečné.“

Philippa Perry Couch Fiction komiks Příběhy z pohovky psychoterapie psychologie sezení klient

Očekávání, se kterými lidé chodí do terapie, mohou být různá. Ale často je v nich více či méně vědomě obsažená touha po tom, aby terapeut byl dokonalý. Vždy empatický, naladěný, s pochopením a porozuměním. Philippa Perry vytvořila postavu Pat nikoliv jako vševědoucí psychoterapeutku, ale jako velmi lidskou, občas chybující bytost, pro kterou je James, její klient, někdy těžko pochopitelný. „Terapie není o tom, že terapeut ví víc než vy. Ale je daleko víc tom, že je zvyklý podnikat výlety, nebo ještě lépe, vykopávky v mysli,“ říká Philippa Perry.

Z anglického originálu Couch Fiction: A Graphic Tale of Psychotherapy přeložila Petra Diestlerová.

Philippa Perry pracovala jako právní referentka, manažerka McDonald's a získala akademický titul ve výtvarném umění. Přesto se nakonec rozhodla stát se v 53 letech psychoterapeutkou a kromě knihy Příběhy z pohovky je také autorkou bestselleru pro rodiče o výchově dětí. Vystupuje v rozhlase i televizi, na Channel 4 má pořad se svým manželem, výtvarníkem Graysonem Perrym, mj. držitelem Turnerovy ceny, udělované galerií Tate nejlepším britským umělcům.

Ukázka:

Philippa Perry Couch Fiction komiks Příběhy z pohovky psychoterapie psychologie sezení klient

Philippa Perry Couch Fiction komiks Příběhy z pohovky psychoterapie psychologie sezení klient

Philippa Perry Couch Fiction komiks Příběhy z pohovky psychoterapie psychologie sezení klient

Komiks Příběhy z pohovky můžete koupit na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru