Komiksový příběh o mánii, depresi a životě vůbec od výtvarnice Ellen Forney. Zažila Zbláznění.

Bipolární porucha anebo postaru maniodepresivní psychóza je diagnóza, která výtvarnici Ellen Forney změnila život. Bez příkras a se všemi špatnými rozhodnutími, ale i humorem, nadhledem a touhou najít vyrovnanost i s nálepkou "zbláznění", takový příběh napsala a nakreslila. Nesmírně silné vyprávění zdánlivě lehkou formou o podstatných chvílích života.

komiks zbláznění bipolární porucha mánie deprese Ellen Forney marblesKomiks o bipolární poruše? A že se budete chvílemi smát a chvílemi zápasit s dojetím? Nádavkem se ještě dozvíte spoustu faktů a navíc vás to ponoukne k přemýšlení? Je to neuvěřitelné, ale tím výčet superlativů nekončí. S Ellen Forney projdete ZBLÁZNĚNÍ a dozvíte se, jak se svou diagnózou bipolární poruchy (dříve se jí říkalo maniodeprese) nejdříve bojovala, pak se jí bránila, zkusila i vyjednávání, aby prošla k přijetí. Kromě odlehčeného stylu kresby vás porazí i její nadhled a humor, se kterým komentuje stadia svého vyrovnávání se s nemocí. Poznáte temné kouty depresivních epizod, stejně jako ničivě výbušnou energii mánie. Ellen se netají ani se svými chybami, autentické vyprávění zabrousí na večírky umělců, triatlonový závod i rodinné setkání. Tenhle zážitek si nenechte ujít! 

Autorka si prošla tím, čím patrně každý, kdo zažil duševní nemoc. Diagnóza je v jistém smyslu paralyzujícím okamžikem, kdy samotné připuštění faktu, že mohu být označen jako "blázen", dostává člověka do smyčky viny, odloučení se od ostatních a vyjednávání s nemocí. Ellen Forney je v tomto ohledu pravdivá až do morku kostí a zároveň nesmírně inspirující. 

Pořád hledá cestu, jak s nemocí žít a být tvůrčí. I palčivé otázce mnoha umělců, zdali právě díky své nemoci nejsou génii, řeší na stránkách komiksu urputně a opakovaně. Pročtěte se do konce a katarze vás nemine.   

V komiksu najdete zmínky o knize Neklidná mysl - znáte tuto ikonickou zpověď o bipolární poruše z pera psycholožky Kay Redfield Jamison?

 

Ukázka:

komiks zbláznění bipolární porucha mánie deprese Ellen Forney marbles

Víte, že William Styron trpěl depresemi? Co prožíval, najdete v románu Viditelná temnota.  

komiks zbláznění bipolární porucha mánie deprese Ellen Forney marbles

Muž, který nemohl přestat. Život s obsedantně kompulzivní poruchou.

Ellen Forney fotografie Jacob Peter Fenell komiks Zbláznění ilustrátorka výtvarnice bipolární poruchaEllen Forney, americká ilustrátorka a autorka komiksů vystudovala psychologii a jedním z jejích témat, kterým se věnuje, je duševní zdraví, Za svůj autobiografický komiks Zbláznění: Mánie, deprese, Michelangelo a já (Marbles: Mania, Depression, Michelangelo, and Me) získala řadu ocenění a v roce svého vydání se dostala mezi komiksové bestsellery roku listu New York Times.   


Jedna z největších obav autorky, když se před svou třicítkou dozvěděla diagnózu bipolární poruchy, byl strach ze ztráty tvůrčích sil. Obvyklá medikace této nemoci zahrnuje lithium, které je známé svými tlumivými účinky. Ellen neustále hledá cestu, jak najít mentální stabilitu, aniž by přišla o svou kreativitu. 

Inspiraci nachází u života a tvorby známých umělců, kteří trpěli duševní poruchou včetně Vincenta van Gogha, Williama Styrona, Sylvie Plathové nebo Virginie Woolfové. Její ptaní provokuje: byli by tito umělci stejně geniální, kdyby brali léky a pokusili se své deprese a mánie léčit? Nepřišli by o zdroj své tvořivosti? Nebo je právě odmítání léčby zavedlo příliš brzo ke smrti? A co když Ellenina představa o její tvůrčí síle v obdobích mánie neodpovídá realitě a její nápady nejsou ani skvělejší, ani originálnější. Co když všichni ti umělci mohli tvořit brilantní díla o desítky let déle, kdyby se nenechali nemocí zničit? 

V rámci své terapie, kdy je její psychiatrička někdy jedinou kotvou v rozbouřených vodách psychiky, dospěje i Ellen do bodu, kdy se dívá na své mladší já. Po letech soužití s nemocí rozehrává vnitřní dialog, ve kterém s pochopením formuluje těžce získané mety vlastní stability a uklidňuje své mladší já: Půjde to, budeš v pohodě. 

Knihu Zbláznění koupíte na našem e-shopu


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru