Jak se vypořádat s duševním zraněním? Hojení vnitřních ran podle Rolfa Sellina.

Uštěpačné poznámky, chybějící slova poděkování nebo přehlížení mohou zasáhnout něčí srdce stejně silně jako nečekané odmítnutí či při hádce pronesená ostrá slova. I když budeme nadále fungovat navenek, psychicky jsme zraněni. Pokud bolest z tohoto zranění ignorujeme, zůstává podprahová. Teprve když ji přijmeme, můžeme uvolnit místo pro jiné, pozitivnější pocity.

Hojení vnitřních ran : jak se vypořádat s duševním zraněním; Rolf Sellin; Ins Herz getroffen; Michaela Weberová; psychická traumata; psychická bolest; stres; psychologie; interpersonální komunikace; sebepoznání; sebepřijímání; sebeuzdravování; rozvoj osobnosti; populárně-naučné publikace Koupit na e‑shopu

I jako oběti duševních zranění máme schopnost ovlivnit, jak hluboko nás bolest zasáhne, jak na nás zapůsobí a jak moc jí budeme trpět. Tím, jak ke zranění přistoupíme, určujeme váhu momentálního prožitku zranění a bolesti, ale především to, jestli na nás budou působit dlouhodobě a jak. Svojí reakcí rozhodujeme, zda se bolest bude smět rozpustit, nebo jestli ji přechodíme a zůstane v nás, nebo ji dokonce zesílíme, takže nás pak může ochromit či zablokovat.

Rolf Sellin ve své knize HOJENÍ VNITŘNÍCH RAN ukazuje, jak taková duševní zranění rozpoznat a jak identifikovat, co přesně v nás bylo zraněno. Jak se o svá zranění postarat, jak je využít jako příležitost k osobnímu růstu a hlavně - jak je uzdravit.

V prvních kapitolách autor vysvětluje, jak duševní bolest vzniká a jak působí, teorie je ilustrována i četnými příklady konkrétních lidí. Druhá, obsáhlejší část knihy, obsahuje hlavně praktické a účinné rady, na jejichž základě čtenáři budou v budoucnu schopni na duševní bolest přiměřeně reagovat, a konkrétní návody a metody práce s emoční bolestí. Prezentuje způsoby okamžité reakce na emoční bolest i metody vhodné k ošetření v dlouhodobém horizontu a způsoby, jak se z utrpěných duševních zranění definitivně uzdravit.

Závěr knihy patří do češtiny přeložené doporučené literatuře k tématu.

Z německého originálu Ins Herz getroffen přeložila Michaela Weberová.

Ukázka:

Nesmíte nereagovat!

Jednoduché pravidlo pro všechny případy

Kdo v okamžiku bolesti reaguje příliš rychle, ten způsobí často ještě více ran, nejprve ostatním a následně i sobě. Každá zbrklá a nepřiměřená reakce vede k eskalaci. Když nás někdo znenadání duševně raní, jsme omráčení a ve stresu. V tomto stavu nám chybí schopnost rozlišovat, ztrácíme kreativitu i smysl pro humor. Proto je důležité pokud možno nereagovat tak, jak nám v případě stresu předurčuje příroda. Taková stresová reakce byla jistě dobrá pro přežití neandertálců, v naší současné situaci je však spíše na škodu. Každá spontánní reakce v první chvíli duševního zranění může vše jenom zhoršit.

Vysoce citliví lidé mezi námi Sellin, Rolf  Portál, 2021Tématu vysoké citlivosti se v posledních letech dostává velké pozornosti, což je i zásluhou nyní již slavné knihy Vysoce citliví lidé mezi námi od Rolfa Sellina.

Přestože naše stresem daná reakce může uškodit, neměli bychom na druhou stranu naše zranění nechat úplně bez odpovědi. Je důležité ukázat, že jsme tam také. Neodpovědět si může dovolit jen někdo ve výrazně silnější pozici a v takovém případě to, že zranění demonstrativně přejde, dokonce podtrhne jeho zřejmou nadřazenost. Pokud nad své zranění ovšem povznesení nejsme a zasáhlo nás, mohla by chybějící reakce být mylně pochopena jako přitakání nebo souhlas či jako známka slabosti. Kdo teď sklopí uši, může toho druhého podnítit k pokračování a k dalším útokům a ranám. Proto je dobré mít připravenou formulku, kterou můžete použít v podstatě automaticky a bez přemýšlení. Hodí se pro všechny příležitosti, signalizuje pozornost a odhodlání se bránit a zároveň ji váš protějšek nevnímá jako agresivní, takže situaci dál nevyostřuje.

Přebíráte úkoly, které vám nenáleží? Neumíte říkat „ne“? Dáváte přáním ostatním větší váhu než svým vlastním? Už nechcete stále jen přicházet zkrátka? Pak máte možná problém se stanovením si hranic a kniha Rolfa Sellina Blíž tě nepustím je přesně pro vás.

Velice dobře použitelná je věta „Jak to myslíte?“. Touto otázkou nic nezkazíte, protože se ničeho nevzdáváte a všechno zůstává otevřené. Se zdánlivě uvážlivou duchapřítomností dostanete toho, kdo vás zranil, pod tlak, protože další krok je na něm. Navíc díky ní získáte cenný čas. A vy minimálně trochu času potřebujete, například abyste alespoň částečně odbourali stres, získali odstup a díky tomu pohlédli na situaci méně emocionálně, dokázali ji pochopit a promyslet možné reakce.

Hojení vnitřních ran : jak se vypořádat s duševním zraněním; Rolf Sellin; Ins Herz getroffen; Michaela Weberová; psychická traumata; psychická bolest; stres; psychologie; interpersonální komunikace; sebepoznání; sebepřijímání; sebeuzdravování; rozvoj osobnosti; populárně-naučné publikaceRolf Sellin je původní profesí architekt, který o sobě zjistil, že je vysoce citlivý. Když se učil pracovat se svou citlivostí, vyvinul metody, které dnes ve svých seminářích a knihách zprostředkovává nejen hypersenzitivním laikům, ale i psychoterapeutům a psychologům. V Portále vyšly jeho knihy Blíž tě nepustím (2019) o nastavování hranic a Vysoce citliví lidé mezi námi (2021).

„Jak to myslíte?“ Tuhle větu byste měli mít vždycky po ruce. Je dobré si ji nacvičit, abyste příště neoněměli nebo nereagovali nešikovně. Můžete si ji například sem tam v duchu říct, když sledujete v televizi zprávy nebo zábavný pořad a něco se vám nelíbí. Pokud jste v pokoji sami, proneste ji klidně nahlas.

Možnost něco udělat, aniž bychom se vystavili nebezpečí, že si uškodíme, přináší určitou úlevu. Necítíte se už vůči tomu druhému úplně bezbranní. Odrazíte útok. Nyní je řada na něm a většinou se dostane do defenzivy, protože ho zaměstná nutnost zformulovat nějaké vysvětlení. Například jestli to opravdu myslel tak, jak jste to pochopili. Je možné, že se stáhne a omluví, když narazí na vaši duchapřítomnost. Třeba to celé bylo jenom nedorozumění, které se díky vaší otázce ihned vyjasní. Nebo to myslel v legraci.

A má to ještě jeden pozitivní aspekt: Nebudete tak dlouho dumat, co se vlastně stalo, a tím pádem si také ne tak dlouho ponesete zranění. Můžete se rychleji a s úlevou začít věnovat jiným věcem. Díky tomu se vám zvýší kvalita života, která se dá počítat i v jednotkách času. Jednoduchá matematika!

***



Knihu HOJENÍ VNITŘNÍCH RAN zakoupíte na našem e-shopu a také jako e-knihu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru