Jak to dopadne, když Introvertka chodí na terapii?

Ilustrátorka Debbie Tung se proslavila svými komiksy o introvertce (Introvertka v hlučném světě a Když se introvertka vdá). Ale před vydáním těchto úspěšných knih zažívala období deprese a úzkostí, které se rozhodla popsat v komiksu Introvertka chodí na terapii.

introvertka chodí na terapii debbie tung psychoterapie deprese úzkost komiksDebbie Tung se vždy neživila výtvarnou prací, ale začínala jako programátorka. A právě času, kdy se rozhodla vystoupit z kolotoče zaměstnání na plný úvazek a hledat, jak se uživit na volné noze, je věnovaný komiks Introvertka chodí na terapii. Sledujeme hrdinku, jak pozvolna zabředává do vyčerpání, nejistot a pochyb sama o sobě. Odděluje se od světa přátel a vyčítá si vlastní nevýkonnost, neschopnost cítit se dobře a při síle. Jak komiks postupně zahaluje čím dál víc odstínů tmavě šedé a černé, i Debbiin svět potemňuje a uzavírá se. Teprve když při návštěvě doktora slyší, že její příznaky ukazují na depresi a úzkostnou poruchu, rozhodne se pro psychoterapii.

V sebeodhalující zpovědi najdou čtenáři velmi autentický záznam spousty chvil, jak je prožívá člověk s depresí, ale i okamžiky, kdy se věci pomalu mohou začít měnit. Ač se propad do duševní trýzně uděje rychle, vynořování připomíná pomalý výstup vzhůru s mnoha zastávkami. V komiksu přibývá barevných odstínů a okének, kterými začínají proudit všechny barvy života. Debbie Tung s velkou otevřeností reviduje nároky, které ji provázely od dětství, a ptá se, jestli je dobré a zdravé takhle žít.

Když se introvertka vdá, je to komiks jako víno

„Moderní svět po nás chce, abychom byli činorodí, a hodnotí nás podle výsledků. Vládne tu atmosféra strachu a tlaku na výkonnost a na nic není dost času.

Všichni jsme v neustálém poklusu a zahlceni informacemi. Často si neuvědomujeme, co všechno jsme za den zvládli udělat, a uniká nám, o co přicházíme, když se zapomínáme zastavit. Přetěžujeme se. Zapomínáme na své hranice. Můj mozek byl zvyklý popohánět mě k většímu vypětí, spěchu a neustálé kontrole, jestli jsem udělala všechno.

Byla jsem vyhořelá a moje tělo křičelo, abych se zastavila.“

Díky svému podporujícímu muži a terapeutce pomalu mění navyklé vzorce a pomalu chápe, že práci musí vyvážit odpočinkem a že nejtvrději se chováme sami k sobě. Hledání, jak může vypadat její život, je poutavé, hluboké a uzdravující i pro čtenáře. Ať jste podobné stavy zažili, zažíváte nebo znáte někoho, kdo prochází podobným bojem jako Debbie Tung. Slovy autorky: „Jednou vám bude líp a budete rádi, že jste to nevzdali."

Z anglického originálu Everything Is OK přeložila Marie Těthalová.

Ukázka:

introvertka chodí na terapii debbie tung psychoterapie deprese úzkost komiks

introvertka chodí na terapii debbie tung psychoterapie deprese úzkost komiks

introvertka chodí na terapii debbie tung psychoterapie deprese úzkost komiks

Komiks Introvertka chodí na terapii koupít na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru