Rande na osm způsobů

Tato kniha vám pomůže, abyste si dokázali vytvořit vlastní milostný příběh. Najdete v ní kostru osmi rozhovorů, které byste s partnerem či partnerkou měli vést předtím, než se rozhodnete navázat dlouhodobý vztah, poté, co jste jej navázali, i v případě, že je nutné jej v průběhu let obnovit.

Rande na osm způsobů

John Gottman je slavný americký psycholog a autor bestselleru Sedm principů spokojeného manželství. Společně se svojí ženou a dalším manželským párem napsali praktický doplněk k této slavné knize, který má název Rande na osm způsobů.

Titul Rande na osm způsobů vám ukáže, jak vést partnerské rozhovory, které vedou k důvěrnosti, vnímavosti a k hlubokému vzájemnému porozumění. Cílem rozhovorů je odvážně sdílet pocity a potřeby, projevit si respekt a prohloubit lásku. Pochopíte, v čem jste s partnerem stejní a v čem se lišíte. Díky tomu se stanete mistrem vztahů a vyhnete se tomu, aby vaše vztahy skončily katastrofou. 

Autoři uspořádali rozhovory do osmi okruhů, jež jsou pro vztah nejdůležitější: je to důvěra a oddanost, konflikt, sex, peníze, rodina, zábava a dobrodružství, růst a spiritualita, sny.

Cena lásky - tip pro vás


Z anglického originálu Eight Dates přeložila Hana Antonínová. 

Autoři na základě více než čtyřicetiletého výzkumu pomáhají čtenářům s přípravou rozhovorů, nabízejí dotazníky, tematické okruhy i seznamy otevřených otázek a radí, jak řešit typické obtíže při jakémkoli z těchto setkání.

Knihu využijí partnerské dvojice i odborníci, kteří provozují párovou terapii.

Ukázka

KDYŽ BYLA DŮVĚRA PORUŠENA

Pokud porušíte kterékoli ujednání související s důvěrou, existují kroky, jak to napravit. Lze je udělat při menších nebo zásadních událostech, ale žádný z kroků nesmíte vynechat.

  1. Určit specifický čas a místo k promluvě.
  2. Každý z partnerů bez obviňování nebo kritiky pojmenuje pocity, které prožíval v souvislosti s porušením důvěry.
  3. Naslouchající partner vyslechne druhého a nijak se k tomu nevyjadřuje.
  4. Každý z obou zúčastněných hovoří o události ze svého hlediska, aniž by druhého obviňoval nebo kritizoval. Naslouchající partner jen poslouchá a snaží se chápat. Neměl by vysvětlovat své stanovisko, dokud na něj v rozhovoru nepřijde řada.
  5. Vysvětlit a prozkoumat všechny pocity, které sice spustila určitá událost, ale které existovaly ještě před vznikem vztahu. Jeden z partnerů například nepřijde na dohodnutou večeři a druhý propadne pocitu opuštěnosti, který zná z dětství, nebo mu to připomene odmítnutí či nevěru, s nimiž se setkal v minulém vztahu.
  6. Každý partner odhadne svůj podíl na dané události a připustí svou odpovědnost.
  7. Každý se omluví a přijme omluvu svého protějšku.
  8. Oba partneři vypracují plán, jak zabránit opakovanému výskytu takové události.

Každá z osmi navržených schůzek je experimentem v oblasti zranitelnosti. Doufáme, že první schůzka s rozhovorem o tom, co pro každého z vás znamená důvěra, vás nejen sblíží, ale posune vás směrem ke vztahu, který chcete mít po celý život.

John Gottman je emeritní profesor psychologie na Washingtonské univerzitě, kde se svou ženou, klinickou psycholožkou a spoluautorkou Julií Schwartz Gottman v osmdesátých letech minulého století založil slavnou „laboratoř lásky“. Manželským párem jsou i spisovatel a literární agent Doug Abrams a lékařka Rachel Carlton Abrams.

Knihu Rande na osm způsobů koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru