Co je bioenergetika

Ukázka z knihy Bioenergetická cvičení.

Následující ukázka je z první kapitoly knihy Bioenergetická cvičení.

Bioenergetická cvičeníMost mezi východem a západem

Jako metoda určená k obnově a uvolnění vitality je bioenergetika považována za most mezi východními naukami o vědomí a těle a západní psychologií. V čínské medicíně se např. zkoumá šíření energie určitými dráhami v těle – meridiány. Zdraví je chápáno jako rovnováha, nemoc jako nerovnováha – tedy jako porucha a překážka proudění této energie.

Vitalita těla a duše

Dynamická energie

Bionergetika chápe energii v její dynamické povaze. Její proudění a pulzování vnímáme tělesně jako příjemný vnitřní pohyb, jež se projevuje dobrou pohodou a radostí.
Při pozorování lidí kolem sebe můžeme velmi dobře vnímat projevy této energie.

Existují lidé, kteří cosi „vyzařují“, působí vitálně a radostně. Tito lidé nás přitahují, jejich pozitivní „vyzařování“ je nakažlivé. Působí svobodně v tělesném a duševním ohledu, „otevřeně“ navenek i dovnitř.

Život „na půl plynu“

Jiní působí naopak „šedě“: jejich kůže je skutečně popelavá nebo alespoň bledá, jejich pohyby jsou pomalé a mdlé, jejich hlas působí tlumeně, jejich dech je omezený. Jsou zdrženliví v chování a jejich mimika nezrcadlí, co se v nich odehrává. Zdá se, že žijí „na půl plynu“. Jejich vitalita, jejich srdečnost je bez výrazu – neprojevuje se ani v pohybech, ani v chování. Působí tělesné i duševně „staženě a svázaně“, ve vnějších i vnitřních projevech „strnule a bez života“.

Spontaneita a kontrola

Život je pohyb

Na vše, co se nám v životě přihodí, reagujeme „pohybem“: na každý prožitek, na každé sousto, které spolkneme, reagujeme tělesně a duševně nesčetnými způsoby. Dokonalost těchto důmyslných vnitřních regulačních procesů je mnohem moudřejší než naše vědomé plánování.
Představte si například, že byste se při chůzi museli soustředit na napětí a uvolnění všech zúčastněných svalů a přesně kontrolovat průběh každého vašeho kroku. Byl by to velmi namáhavý úkol. Avšak snad by to po určitém nácviku bylo možné zvládnout. Představte si dále, že byste zkusili totéž, když běžíte ze schodů. Následky by byly katastrofální!

Mohlo by vás také zajímat: Alexander Lowen - Jazyk těla

Našemu tělu je vlastní mnoho reakčních vzorců, které nemusíme vědomě řídit. Máme schopnost tyto vzorce potlačit, můžeme je zesilovat a přehánět nebo použít v situacích, pro které nebyly přirozeně determinovány – celkově je však naše schopnost kontroly životních procesů velmi omezená.

Co je cílem bioenergetiky?

Podstatným cílem bioenergetických cvičení je omezit naši vědomou kontrolu na ty oblasti, ve kterých to má smysl, a dát prostor spontaneitě tělesného projevu a našim emocím.

Dýchání je základ

Důležitou roli přitom hraje dýchání. Do určité míry sice můžeme náš dech vědomě ovlivnit, přesto je dýchání proces, který nemůžeme řídit. Dýcháme bez našeho přičinění, cosi v nás dýchá.

Klidné dýchání

Dýchání má přirozený průběh, který považujeme za zdravý: při klidném dýchání, které můžeme velmi dobře pozorovat vleže, se zvedá nadbřišek, podbřišek se napíná a pánev se pohybuje mírně vzad; s nepatrným zpožděním se zdvíhá hrudník, vrchní část páteře se natahuje a hlava se přitom mírně zaklání; při výdechu probíhají tyto pohyby v obráceném pořadí.

Dýchání při námaze

Při hlubokém dýchání, které se objevuje při větší fyzické námaze, se oproti tomu roztahuje především hrudník a ramena se přitom zdvíhají.
Průběh dýchání můžeme tlumit nebo zesilovat. Častým důsledkem takové kontroly, často nevědomé, je povrchní, tlumené dýchání spojené se ztrátou vitality a životních projevů.

Naše emoce jako výraz životní energie

V našem vnitřním prožívání se životní energie projevuje pocity, emocemi. Myslíme tím především radost, lásku, strach, smutek nebo vztek. Tedy stavy, při kterých jsou naše prožitky intenzivnější, přinejmenším pociťujeme vnitřní pohnutí a jsme vyzýváni k tomu, abychom něco udělali nebo přestali něco dělat.

Tyto emoce jsou mnohovrstevné a jsme jimi obdařeni už od pradávna. Emoce řídí naše prožívání a chování. Přitom se zaměřují většinou na to, co nás obklopuje, co bezprostředně vnímáme – především na naše blízké.

Orientační funkce emocí

Pomocí emocí se orientujeme, umožňují nám spontánní hodnocení lidí a událostí: miluji někoho, mám z něčeho strach, mám z něčeho radost. Emoce nám umožňují cítit, že žijeme. Jestliže vnímáme svoje emoce, umožníme-li jim, aby se uvnitř rozvíjely a necháme-li je projevit se navenek, pak se prožíváme jako spontánní a živoucí bytosti.

Bioenergetika - obálkaPřečtěte si i další knihu tvůrce bioenergetického přístupu, Alexandra Lowena.

Bioenergetická cvičení mohou přispět k tomu, že naše spontaneita roste. To však v žádném případě neznamená, že se jí „poddáme“, že vyslovíme každou myšlenku, která nás napadne, nebo že ji hned uskutečníme. Naopak naše myšlenky, vnitřní monology, naše fantasie i klamy ztrácejí svou moc. Neboť ty inhibují naše emoce a komplikují bezprostřední kontakt s našimi blízkými a nebo jej znemožňují.

Kontakt se sebou samým

Bioenergetika nám může pomoci prohloubit kontakt se sebou samými a pochopit důležitý proud našeho vnitřního prožívání, což samozřejmě prohlubuje i kontakt s naším okolím, činí nás citlivějšími, ale také přímějšími a „přesnějšími“ v přístupu k druhým lidem.

„Cyklické vybíjení a nabíjení“

Samozřejmě, že málokdo je schopen a připraven být ve stálém intenzivním kontaktu s okolím. Náš život podléhá přirozenému rytmu otevírání se, kontaktu, odtažení a uzavírání se.

Energetický model – jednotlivé fáze

Bioenergetika rozumí tomuto rytmu jako energetickému procesu a nazývá jej „cyklickým vybíjením a nabíjením“:

  • Představte si, že se nacházíte ve stavu příjemné a klidné vyrovnanosti. Tento stav se po určitém čase změní. Ve vašem vnitřním prožívání se hlásí nějaká potřeba, přání, impulz – možná, že po něčem zatoužíte nebo chcete něco dělat. Tento okamžik nazýváme „uvědoměním“, zaregistrováním podnětu. Přitom však ještě přetrvává stav klidu.
  • Abyste dosáhli své potřeby, musíte mobilizovat energii. Vaše smysly ožívají, vaše svaly se aktivizují, váš metabolismus a dech se přizpůsobuje pohybu. Tuto fázi nazýváme nabíjením.
  • Nyní se odhodláte k činu. Ať už je to cokoli, co vás přimělo k pohybu, něco příjemného nebo nepříjemného, když to chcete uskutečnit, musíte vstoupit do kontaktu s okolím, s lidmi, kterých se vaše pohnutka týká. Musíte dát nějak najevo nebo říci, co chcete, co vámi hýbe. Nastává fáze, kterou nazýváme „kontaktem“. Dáte výraz své potřebě. Hladina vaší energie dosahuje vrcholu; to je do jisté míry ten nejnapínavější okamžik.
  • Představme si, že kontakt s okolím probíhá tak, jak to odpovídá vašemu přání nebo potřebě. Když něco chcete, dosáhnete toho, když se něčeho chcete zbavit, rovněž se vám to podaří. Hledáte-li něco k jídlu, něco najdete a zakousnete se do toho; máte-li zlostnou myšlenku, vyslovíte ji; potřebuje-li lásku, poddáte se objetí. Tuto fázi nazýváme „vybíjení“. A to je ten nejzábavnější okamžik.
  • Následuje snížení napětí, vaše vzrušení klesá. Když jste se najedli, nastává čas trávení. Když jste zažili s někým blízkým něco krásného, potřebujete čas k tomu, abyste tento zážitek přijali, abyste si jej osvojili, abyste jej integrovali do vašeho života. Tuto fázi nazýváme „přijetí, osvojování“.
  • A konečně se můžete vrátit do stavu spokojeného klidu, do klidného „spočinutí v sobě samých“. Váš nervový systém se přeladí do klidového stavu, váš dech je klidný, vaše svalstvo uvolněné. Jste spokojení. Tuto fázi nazýváme „zklidněním“.

Všechny tyto fáze – zklidnění, nabití, vybití, zklidnění – vytvářejí cyklus „vybíjení a nabíjení“. U mnoha lidí je tento cyklus inhibován anebo narušen. Někdo nevnímá svoje potřeby, další se ostýchá navázat kontakt, jiný zase nedokáže nic přijmout a mnohý se nedokáže zklidnit.

Vědomé prožívání každé fáze

Bioenergetická cvičení nám mohou pomoci k vědomému prožívání jednotlivých fází cyklu vybíjení a nabíjení, mohou nám pomoci rozpoznat naše zábrany a bloky, nejdříve je cvičením jejich uvolnění, později osvobození se od nich i ve všedním životě.

Bionergetika u tělesných onemocnění

Cesta k vibrujícímu zdraví obálkaChcete víc bioenergetických cvičení? Přečtěte si knihu Cesta k vibrujícímu zdraví od Alexandra a Leslie Lowenových

Bioenergetika je užitečná nejen pro zdravého člověka, ale je přínosná i u těch tělesných onemocnění, které podstatně souvisejí s duševními problémy a které proto nazýváme psychosomatickými (řecky psyche = duše a soma = tělo).

Jakým způsobem však naše duševní rozpoložení ovlivňuje naše tělesné zdraví?

Vliv duševního rozpoložení

Jestliže se někdo dlouho nachází ve špatném duševním rozpoložení, například se cítí stále stísněně a je nervózní, jeho tělo se dostává prostřednictvím hormonálního systému do trvalého stavu, který je z přirozeného hlediska výjimečný. Orgány, které jsou úzce spojeny s tímto emočním stavem, jsou pak trvale zatěžovány. Je možné se s takovým stavem dlouhou dobu, často léta, vyrovnávat, i když za cenu zjevných tělesných obtíží – v našem uvedeném příkladě by to mohl být pocit přetrvávající nervozity s žaludečními obtížemi nebo bolestmi hlavy z napětí šíjového svalstva. Po kratší době uvolnění a relaxace mohou obtíže úplně ustoupit. Takové obtíže se označují jako „funkční“.

Trvalý stres způsobuje onemocnění

Jestliže však zatížení po delší době neustává, může se to projevit v odpovídajících změnách a poruchách příslušných orgánů – vzniká onemocnění s manifestními změnami orgánů a částí těla.
Duševní problémy ovlivňují také imunitní systém. Složitá souhra přirozené obranyschopnosti, která eliminuje jak původce onemocnění, tak vlastní narušené buňky, je úzce spjata s naším prožíváním. Stav přátelské vyrovnanosti posiluje imunitní systém. Přetrvávající pocity vzteku, úzkosti, smutku a vyčerpání (tedy stres) imunitní systém oslabuje.

Tyto velmi zjednodušeně podané souvislosti ukazují, že aktivity v oblasti tělesně-duševního propojení jsou v mnoha případech důležitou součástí komplikovaného procesu uzdravení a rovněž významně přispívají ke zdravotní prevenci. Bioenergetika se přitom osvědčila především u „funkčních“ poruch, ale i při zvyšování obranyschopnosti organismu.

Význam lékařského vyšetření a určení diagnózy

Jestliže chcete praktikovat bioenergetická cvičení z těchto důvodů, apelujeme na vás, abyste nejdříve absolvovali lékařské vyšetření s přesným určením diagnózy. Bioenergetická cvičení mohou zmírnit obtíže a podpořit proces uzdravování u mnoha funkčních tělesných obtíží, např. u problémů s krční a bederní páteří, u tenzních bolestí hlavy, u sníženého nebo zvýšeného krevního tlaku, u žaludečních obtíží, u zažívacích obtíží, u funkčních sexuálních poruch a u některých gynekologických obtíží.

Jestliže chcete vedle lékařského ošetření využít bioenergetická cvičení jako doprovodnou léčbu, doporučujeme vám, abyste necvičili sami, ale pod vedením terapeuta. V případě, že trpíte záchvatovým onemocněním, neurologickou poruchou nebo srdečním onemocněním, doporučujeme bioenergetická cvičení pouze po konzultaci s vaším ošetřujícím lékařem a pod dohledem terapeuta.

Bioenergetika a duševní onemocnění

Původní oblastí pro aplikaci bioenergetiky byla úleva od duševních problémů a terapie neurotických onemocnění.

Kontakt a otevřenost k sobě samému

Bioenergetická cvičení vám mohou pomoci dostat se do kontaktu se sebou samými při pocitech izolace a neskutečnosti, při pocitech nedostatečnosti a vnitřní prázdnoty, při skleslosti, podrážděnosti, při neschopnosti milovat, při přetrvávajícím zklamání, pocitech slabosti a úzkosti. Mohou vám pomoci k otevřenosti k sobě samým a při hledání změny na cestě vaším životem.

Při závažných psychických problémech, např. při častých a intenzivních úzkostných stavech, při závažných depresích nebo u opakujících se závažných problémech v mezilidských vztazích doporučujeme vyhledat psychoterapeutickou pomoc.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru