Cesta hrdinky - objevte zdroj své ženské síly

Kniha je výzvou pro všechny ženy k cestě do jejich vnitřních světů, aby se naučily vnímat svou ženskou sílu a energii, probádaly svět svých pocitů a potřeb, posílily své sebevědomí, důvěřovaly sobě samým a následovaly svůj vnitřní hlas. Autorka Sabine Groth se nechala inspirovat slavným titulem Ženy, které běhaly s vlky.

Cesta hrdinky, vnitřní zdroj ženské síly, Sabine Groth, archetypyCesta hrdinky je psaná jako průvodce, který vás inspiruje a doporučuje poznávat zvláště zajímavá místa, varuje před úskalími a nabízí dosud nepoznané zážitky. Tato cesta však bude výpravou žen do jejich vnitřních světů, aby se naučily vnímat svou ženskou sílu a energii, odolávat bouřím všedního dne a plně si vychutnávat své vlohy a svůj život.
„Cesta“ je rozdělena do tří částí – sestup do říše stínu, kdy je odhaleno skutečné já, návrat k sobě samé, jenž obnáší prožití autentických pocitů, proces odpuštění a dosažení emoční autonomie, pochopení vlastních potřeb a vlastní ceny a využívání intuice, a konečně vzhůru k novým břehům – k dospění k cíli, k optimálnímu využívání vlastní kreativity.
Na začátku každé kapitoly vám autorka představí základní archetyp k danému úseku cesty. Ženu jako čarodějnici-ničitelku, která ví, kdy musí skončit to, co způsobuje újmu, milenku s její nesmírnou empatií, královnu svírající v ruce žezlo moci, bojovnici, která se bije za to, na čem jí záleží, divokou ženu s jejími instinkty, která důvěřuje své intuici, i vědmu uskutečňující své vize.
Autorka doporučuje pročítat jednotlivé kapitoly znovu a znovu, nahlížet na ně z různých pozic osobního vývoje, protože při každém dalším čtení budete lépe připravené na novou úroveň poznání sebe samé.
Knihu z německého originálu přeložila Alena Bezděková.

Sabine Groth je spisovatelka, psychoterapeutka a učitelka, vystudovala pedagogiku, psychologii a tvůrčí psaní v Berlíně. Při své práci využívá široké spektrum terapeutických metod a vede semináře pro ženy zaměřující se na osobní růst.

Sabine Groth, Cesta hrdinkyUkázka
Slovo autorky o své knize
Kniha a naše společná cesta se dělí na tři části: Cesta do podsvětí, Návrat k sobě a Vzhůru k novým břehům.
V první části se vypravíme do podsvětí svého nevědomí. Sestoupíme do neznámých, temných koutů duše, v nichž se prohánějí neoblíbené části naší osobnosti i naše jedinečná nadání a silné stránky. Povzbudím vás, abyste všechny tyto izolované, odštěpené aspekty své psýché spojily a spřátelily se s tím, co na sobě nemáte rády.
Po smíření s odmítanými částmi své osobnosti se v druhé části vrátíme k sobě samým. Probádáte svět svých pocitů a potřeb, podpořím vás, abyste posílily své sebevědomí, důvěřovaly sobě samým a následovaly svůj vnitřní hlas.
V poslední etapě naší cesty můžete posílené vyrazit k novým břehům, abyste probudily své prapůvodní životní sny a vize.

Ve všech částech knihy vás na vaší cestě doprovodí archetypy, experimenty a mantry. Je to velice osobní kniha, v níž dávám k dispozici své zkušenosti a spoustu toho, co mě na mé cestě provázelo a podpořilo. Ale každá žena kráčí svou vlastní, jedinečnou cestou, kterou zná jen ona. Proto tato kniha neposkytuje předem připravené odpovědi ani stoprocentní rady pro řešení obtížných životních situací.

Cesta hrdinky posiluje v každé ženě její kořeny a vnitřní sílu. Nezůstane to vždy bez následků. Váš život se může změnit. Třeba si uvědomíte, že čím dál čtete, tím méně jste přístupné kompromisům a tím nezávisleji se rozhodujete. Možná se vaše nová rozhodnutí budou týkat vašeho partnera, vaší práce, manželství nebo bydliště. Po přečtení této knihy se toho spousta změní – budete svobodnější a aktivnější. Rozkvět zralého ženství není úplně jednoduchá záležitost, ale zato neuvěřitelně vzrušující!
Sabine Groth

Ženy, které milují příliš, Robin NorwoodPřečtěte si také 
o Ženách, které milují příliš

Ukázka
Zkrocení divokého draka
Divoký drak symbolizuje ve starých mýtech všechno stinné v nás. Právě setkání s drakem se hrdina při svém putování často bojí nejvíc. Ale musí se mu postavit, aby se dostal k vytouženému pokladu. Když propůjčíme stínu postavu, vytvoříme mu prostor v emocionálním a myšlenkovém světě. Naše psychika a náš duch potřebují obrazy, aby dokázaly zpracovat komplexní procesy v našem duševním světě. Proto se odpradávna vyprávějí příběhy, mýty a pohádky, v nichž se mluví o dracích, princeznách, zlých macechách a o všech archetypech, které popisuje tato kniha. Tak co dělat, když cítíme, že v našem nevědomí řádí divoký drak a ohrožuje náš život?
Vydáme se na klasickou hrdinskou výpravu! Vytáhneme do divočiny, a nemusí to být reálný temný les, ale do neznámých, cizích krajin za mořem, kam jsme se doposud nikdy neodvážily. Opustíme důvěrně známé, vyšlapané stezky myšlení a jednání a odvážíme se něčeho nového. Dovolíme si klást nezvyklé otázky, prozkoumat každodenní svět a naslouchat šeptajícímu hlasu skryté touhy.
Když k nám tu a tam nedopatřením proklouzne odněkud otázka „Je snad tohle už všechno?“, tak si snad jasně přiznáme: „Ne! Nikdy, ani náhodou!“ a sestoupíme ještě níž do temnoty, tak hluboko, až pronikneme na práh nevědomí. Tam utichnou všechny naše mechanismy obelhávání a podvádění sebe samých. Před námi se objeví prostor plný potlačovaných tužeb, emocí a aspektů naší osobnosti. Když žena vede možná celá léta poněkud jednotvárný život zdatné ženy v domácnosti, může tam narazit třeba na svůdkyni, dobrodružku, umělkyni nebo na touhu po extatických zkušenostech. Jiná, která má za sebou pohnutou, dobrodružnou cestu světem a nejrůznější druhy vztahů, se tam může setkat s touhou po klidu a pohodě maloměstského života.
Můžeme tady narazit na všechny ty archetypy, které jsme tak pečlivě skrývaly před sebou i před světem: na žádoucí princeznu, intrikánskou macechu, zlou čarodějnici nebo mocnou královnu. Každá podosobnost, kterou popíráme a o níž se domníváme, že k nám zcela určitě nepatří, symbolizuje okamžik, kdy se hrdinka v pohádce setká s drakem, s nestvůrou, které se nesmírně bojí. Umělkyně Niki de Saint Phalle tento moment popisuje takto: „Něžná dívka vede na neviditelném vodítku divokého draka. Nestvůra, kterou musí dívka zkrotit, číhá v jejím nitru. Musí přemoct vlastní démony. Po překonání této těžké zkoušky objeví své vlastní silné stránky.“

Knihu Cesta hrdinky koupíte v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru