Vůně pro zdraví

Čich má přímý přístup k našemu limbickému systému. Nemusíme se zdržovat tím, co si o pachu nebo vůni myslí náš rozum.

Konkrétní vůně máme spojené se zážitky a emocemi, které v nás vyvolaly, ať pozitivními, nebo negativními. Magický účinek vůní na naši psychiku je znám po tisíciletí a využívá se dodnes třeba v rámci aromaterapie. Některé vůně dovedou pomoci i pacientům trpícím demencí. Vnitřní neklid spojený s nemocí úspěšně pomáhá mírnit levandulová esence. Po inhalaci éterického oleje byli pacienti uvolněnější a lépe spali. Studie z Thajska potvrzuje, že pacienti, kterým se dostalo aromaterapeutické péče (masáže, vtírání éterického oleje) měli zřetelně lepší náladu než kontrolní skupina.

Také v běžném provozu zařízení pro seniory hrají vůně důležitou roli. Levandule, pomeranč a meduňka jako interiérová vůně nebo součást masážních olejů přinášejí uvolnění, uklidňují, zklidňují dech a zpomalují srdeční tep. To zpětně pomáhá také zaměstnancům domova. „Pro mě je pomerančový olej zázračnou zbraní,“ říká Manuela Euringer, zdravotní sestra a aromaterapeutka. „Za temných dnů dokáže zvednout lidi z postele. A díky vůni levandule si i pacienti s nejtěžší demencí vzpomenou na dětství.“

Vůně pomeranče a mandarinky navíc vytváří atmosféru radosti a přijetí a upomíná na prosluněné dny a prázdniny, takže se v domově cítí dobře i návštěvy.

www.reformhaus.de

-red-