Bude dneska pršet, svítit sluníčko nebo foukat vítr? Otázky, které si většina z nás klade pomalu už po probuzení. S Dagmar Honsovou jsem si povídala o tom, jak můžeme počasí sledovat s dětmi, a o různých pokusech, které lze provádět i v mateřské škole.

Proč je pro nás počasí tak zajímavé?

Zaprvé proto, že je stále nedosažitelné – atmosféra je velmi dynamická a i přes to, že se neustále snažíme o její fyzikální popsání, měření, předpovídání jejího budoucího stavu, tak vlastně nikdy nevíme, co všechno a přesně se v ní odehrává. A zadruhé – počasí nás denně ovlivňuje – ať už naši náladu, zdravotní stav, chuť k jídlu, oblečení, pracovní výkonnost až po venkovní aktivity.

Občas nám přijde nefér, že se u nás počasí tak honí. Na víkend bychom chtěli sluníčko, a on proprší, zatímco se pak několik dní pečeme v práci. Proč se u nás počasí tak střídá?

Žádné závislosti ani souvislosti v počasí mezi dny v týdnu neexistují, takže pokud víkend proprší, jedná se vždy o náhodu. Rychlé střídání počasí je dáno dynamikou atmosféry nad střední Evropou – kdy se střídá tzv. cyklonální charakter počasí – vliv tlakových níží a přechody frontálních systémů nejčastěji od západu s anticyklonálním charakterem, tj. tlaková výše, která přináší slunečné počasí. Často se u nás mění i směr proudění – pokud teplé jižní proudění vystřídá studený vzduch od severozápadu – ochladí se o 24 hodin i o více než 10 °C a obráceně.

Také si stěžujeme, že za našeho mládí byl sníh bělejší, zimy tuhé a jara dlouhá. Můžeme nějak ověřit, že má naše nostalgie něco do sebe? 

Máme tendenci si pamatovat spíše příjemné vjemy a projevy počasí – dobrým příkladem jsou bílé Vánoce, ale pokud se podíváme do statistik, zjistíme, že bílé Vánoce byly v nížinách raritou i pro naše předky. 

Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová