Rýžový koláč

Rýže je nejrozšířenější obilovinou na světě – živí se jí více než polovina lidstva! Zrnka jsou obalena nestravitelnou slupkou, která se odstraňuje, když je rýže zralá. Pod touto slupkou se nachází další obal, který se ponechává, pokud je rýže naturální (někdy se nazývá přírodní, hnědá nebo také celozrnná). Pokud se rýže dále zpracovává, odstraní se i tato slupka a vzniká rýže bílá. Bílá rýže je chudší na vitaminy, minerály, vlákninu a zdravé tuky. Jménem basmati (hindsky doslova „královna vůní“) se nazývá nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na jižních svazích Himálají v Indii a Pákistánu. Obě tyto země mají svůj vlastní druh.

Uvařit dobře a chutně naturální rýži chce trochu cviku. Ale žádný strach, co se týká vaření rýže basmati, platí pravidlo, že poměr obilniny a vody byl měl být 1:2,5, tedy na jeden hrnek rýže použijeme dva a půl hrnku vody. Například na 250 g rýže potřebujeme 750 ml vody a ve výsledku získáme 800 g uvařené naturální rýže. Před vařením rýži dobře propláchneme. Díky tomu se odstraní škrob z rýžového zrna a pokrm pak nebude „gumový“.

Šupky dupky do kuchyně

Co budeme potřebovat? 500 ml mléka, 130 g rýže basmati, 120 g třtinového cukru, 1 citron, špetku soli, 3 vejce, 200 g hladké špaldové mouky, 100 g másla, na ozdobu zakysanou smetanu a mletou skořici.

Malý pomocník

Ať je malý, nebo větší, může dělat, na co stačí! Může odvážit suroviny, vymačkat citron, ušlehat žloutky, rozprostřít těsto do formy a propíchat ho vidličkou a nakonec ozdobit hotový koláč.

Jak na to? Do hrnce si nalijeme mléko, přidáme všechnu rýži, 60 g cukru, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Lehce promícháme a vaříme při nízké teplotě doměkka. Zatímco se rýže vaří, ušleháme žloutky se zbylým množstvím cukru do tzv. žloutkové pěny a zatím dáme stranou. Připravíme si těsto – smícháme mouku, máslo a bílky, pořádně promícháme a dáme do lednice asi na hodinu odležet. Do uvařené a zchladlé rýže zamícháme žloutkovou pěnu a vymačkanou šťávu z citronu. Troubu zahřejeme na 180 °C. Vychlazené těsto rozprostřeme do formy, mírně zvýšíme okraje, propícháme vidličkou a dáme péct na 10 minut. Na takto předpečený korpus nalijeme připravenou rýžovou směs a pečeme dalších 20 minut. Před podáváním ozdobíme každou porci kopečkem zakysané smetany a lehce posypeme mletou skořicí.

Kuchyně bez hranic


-red-