Online archiv

Vydání: 2021_01

Rýžový koláč

-red-, 2021_01

Hloupneme, nebo se měníme?

-red-, 2021_01
Co má větší vliv na inteligenci – prostředí, ve kterém vyrůstáme a žijeme, anebo geny, které zdědíme? Zvyšuje se naše IQ společně s lepší lékařskou péčí a lepším školstvím, nebo jsme jako lidstvo dosáhli vrcholu a s nástupem technologií, které za nás pracují, začínáme hloupnout?

Konec kalendářního roku v hulínské družince

2021_01

Větrníkový den

-red-, 2021_01

Převést teorii do praxe je pro začínajícího pedagoga nejnáročnější

Mgr. Marie Těthalová, 2021_01
Říká se, že začínat je těžké. Marcela Kotová, která mnoho let působí jako učitelka mateřské školy, pro začínající kolegyně a kolegy napsala knížku, v níž najdou vše důležité pro svou praxi. Povídala jsem si s ní o tom, co začátky ve školce obnášejí.

Všechno začíná pohybem

Mgr. Marie Těthalová, 2021_01
Děti jsou v pohybu pořád, od rána do večera. To, že se hýbou, cvičí, běhají a skáčou, je podle Vladimíry Ottomanské skvělé. Díky pohybu se totiž rozvíjejí dovednosti, které s pohybem zdánlivě nesouvisejí.

V zimě je důležité vícevrstevné oblečení a pohyb

PhDr. Helena Chvátalová, 2021_01
V posledních několika letech bývají zimy ve většině české kotliny mírné, sněhová nadílka občasná a rychle tající. Děti přitom zimu milují – zamrzlé kaluže, které tak pěkně zakřupou, když do nich dupne malá nožka, stavění sněhuláků, sáňkování…

Spolupráce s rodinou dětí

-red-, 2021_01
Školka není jenom místo, kam se ráno odvedou děti, aby mohli rodiče jít do práce. Je to především místo, kde se tvoří základní koncept pro pozdější fungování ve společnosti. A na tom by měly ideálně spolupracovat obě strany – rodiče i učitelé.

Dárek pro nové předplatitele

2021_01

Vedení deníku je způsob kontaktu se sebou samým

Mgr. Marie Těthalová, 2021_01
Nejen o tom jsem si povídala s psychoterapeutkou Jarmilou Tolimatovou. Protože se s Jarmilou už nějaký čas známe, zachovávám osobní formu rozhovoru i s tykáním. Věřím, že v rozhovoru odpovídá i na vaše otázky týkající se současné náročné situace.

Česko má vysoký počet odkladů školy

-red-, 2021_01

Stydne šálek čaje

Mgr. Marie Těthalová, 2021_01