Jak chránit dětskou pokožku

Pobyt s dětmi v přírodě bývá radost a zábava. Učíme děti objevovat svět a ukazujeme jim krásy a zajímavosti přírody. Musíme však dbát také na to, jak jejich pokožku ochránit před nepříznivými vlivy.

Každým rokem v této době odborníci upozorňují, že s příchodem letních horkých dnů musíme chránit dětskou (ale i tu vlastní, dospělou) pokožku před nadbytkem slunečních paprsků. Opakovaně o tom píšeme i na stránkách Informatoria 3–8.

Nedá mi to, abych nezavzpomínala na své dětství, kdy toto nikdo neřešil. S kamarády jsme lítali venku a na slunci podle chuti, žádnými krémy jsme se nenatírali. Pokud jsme měli to štěstí, že jsme o prázdninách vyjeli s rodiči k moři, vezli jsme s sebou Nubian nebo Kreolu bez ochranného faktoru, či dokonce Contraviol z lékárny na spálenou pokožku. Občas, když jsme s knížkou usnuli na slunci na dece u rybníka, jsme se spálili. Ani to nikdo moc neřešil, pokud se nám udělaly puchýře, maminka nám to namazala máslem a prostě jsme počkali, až se pokožka zhojí.

Od té doby ale uplynulo šest desítek let, ozonová díra hrozí a lékaři každoročně varují… Co s tím?

Vlastnosti dětské pokožky

Dětská pokožka je velmi citlivá a je třeba o ni pečovat. Podle odborníků bychom měli vždy upřednostňovat kvalitu před kvantitou a měli bychom se ptát, co dítě právě teď potřebuje, jak máme o jeho pokožku pečovat v zimě a jak v létě, jak a v čem se pokožka dítěte liší od kůže dospělého. 

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová