Červen – čarovný letní slunovrat

Jaro se nachyluje ke svému konci, 20. nebo 21. června přichází každoročně v našich končinách letní slunovrat. Hned v první den měsíce června je Den dětí, o třetí červnové neděli Den otců, čeká nás první letní den a svatojánská noc.

Vzhledem k termínu vydání červnového Informatoria 3–8 se nebudeme Dnu dětí, který má upozornit na práva a potřeby dětí a oficiálně se slaví od roku 1950, věnovat. 

Spíše upozorníme na Den otců, jehož první oslava se konala v Americe v roce 1910. V ten den měl narozeniny otec Sonory Smart Doddové, která mu tím chtěla poděkovat za to, jak vzorně se po smrti maminky staral o ni a její čtyři sourozence. Byla to tehdy oslava pouze soukromá, ale popularita tohoto svátku se šířila, až se v roce 1966 stala třetí červnová neděle oficiálním Dnem otců. 

U nás je rozhodně známější a „populárnější“ Den matek (druhá neděle v květnu), ale je dobře, aby i tatínkové věděli, že je jejich děti mají rády. A jak můžeme tento den oslavit?

Malí školáci můžou tatínkovi napsat dopis – pěkně ručně psaný, ozdobený obrázkem. Můžeme také doma uspořádat malou oslavu. Pro většinu tatínků to bude asi překvapení, protože jejich svátek u nás není příliš známý. 

Každého tatínka určitě potěší srdíčko z lásky. Děti je můžou ve školce namalovat na papír či čtvrtku, ale také třeba na pěkný hladký kamínek. Nebo můžou malou vymytou lahvičku ozdobit barvami na sklo. Tatínek ji pak použije různým způsobem. Pokud má lahvička širší hrdlo, bude se hodit třeba na tužky na psacím stole, ta s užším hrdlem na hezkou větvičku či kytičku.

Medardova kápě – čtyřicet dní kape

Tuhle pranostiku zná určitě každý. „Svatý Medard byl na přelomu 5. a 6. století franckým biskupem, který proslul svou dobrotou a péčí o chudé. V souvislosti s Medardovou kápí se traduje legenda z jeho dětství. Jako malého ho v horách zastihla bouře. Před promoknutím ho však ochránil velký orel, který se náhle objevil na obloze a roztáhl nad ním svá křídla.“

V období kolem Medardova svátku (8. června) většinou do Evropy proniká chladnější a vlhčí oceánský vzduch. Lidé dlouhodobě vysledovali, že v tomto období často přicházejí deště, někdy dlouhé a prudké. Ty mohly způsobit povodně, poničit zaseté plodiny, ale také znemožnit dosušení sena. Svatý Medard se tedy stal jedním z významných patronů počasí: lidé se k němu obraceli s prosbou o zachování úrody, ochranu úspěšné senoseče i vinic, kromě toho býval spojován i se zajištěním zdraví. 

Letní slunovrat – první letní den

„Astronomické léto, letní slunovrat, nastává 20. nebo 21. června. Je to okamžik, kdy se slunce dostane do nejsevernějšího bodu své pomyslné dráhy, dosahuje na obloze svého vrcholu a má největší sílu. Oba slunovraty, jak letní, tak zimní, se vztahují k náklonu zemské osy od roviny oběhu Země kolem Slunce. Nezávisí tedy na vzdálenosti Země od Slunce, jak se často mylně říká.“ 


Před čtyřmi lety jsme si s vnoučaty vytvořili rituál, kterým jsme o letním slunovratu vítali léto. Každý z nás tehdy udělal slunce podle svých schopností a priorit. Obě vnučky nakreslily obrázky – Hanička veselé žluté slunce ozdobené mašličkami přes celou čtvrtku, Verunka obrázek rodiny v letní přírodě, nad kterou svítí velké slunce. Dominik vymodeloval slunce z modelíny a Toník, vášnivý legostavitel, sestavil poněkud hranaté slunce z kostiček lega. A já jsem slunce upekla. 

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová