V září se rozloučíme s létem

Prázdniny jsou za námi, malé děti vykročily vstříc školkovým zážitkům, ty starší se rozběhly do školních tříd. Kromě povinností, které dětem i rodičům znovu nastaly, může však září přinést spoustu radostí. Uvědomme si v tomto měsíci, jak mnohými dary nás příroda obdarovává.

Už před rokem jsem na tomto místě psala, že při cestách ze školky či školy bychom neměli příliš spěchat, ale měli bychom mít oči otevřené a chystat si „zásoby na zimu“ – s dětmi především na podzimní a zimní tvoření. Můžeme trhat šípky, sbírat spadané oříšky, o víkendech chodíme do lesa na houby, hledáme i další přírodniny, ze kterých s dětmi vytvoříme podzimní a později vánoční výzdobu.

Oslavme letošní úrodu!

Ten, kdo má zahradu, zahrádku (někdy stačí i balkon), v září definitivně sklízí svoji úrodu. Letošní zvláštní jaro, kdy stromy kvetly „jak o život“, ale rozkvetly tak brzy, že květy vzápětí spálily mrazy a mrazíky, způsobilo, že nás velká úroda jablíček, hrušek ani švestek, nečeká, ale příležitost k oslavě sklizně, úrody, si najít můžeme vždy.  

V mateřské škole můžeme dětem vyprávět o různých druzích ovoce, děti je nakreslí nebo vymodelují, povědí, jaké ovoce mají nejraději a jaké dobroty z něj maminky a babičky pečou nebo vaří. A když doma poprosí o recept a paní kuchařky podle něj připraví dobrotu ve školce, nastane radost veliká. Víte, jak bude švestkový koláč, jablkový štrůdl nebo povidlové taštičky podle mámina receptu dětem chutnat?

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová