Online archiv

Vydání: 2024_07_zari

Podceňovat děti se nevyplácí

Mgr. Marie Těthalová, 2024_07_zari
Hrdinky dvou knih pro děti, motorkářka Majka a netopýrka Paskalína, zvládnou „svým dospělým“ připravit i perné chvilky, ale mají dobré srdce a jejich nápady sledují správný cíl. Jejich dobrodružství přeložila Eva Sládková, která za překlad Majky na motorce získala Zlatou stuhu a jejíž překlad knihy Ani za nic byl o rok dříve vybrán do užší nominace.

V září se rozloučíme s létem

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_07_zari
Prázdniny jsou za námi, malé děti vykročily vstříc školkovým zážitkům, ty starší se rozběhly do školních tříd. Kromě povinností, které dětem i rodičům znovu nastaly, může však září přinést spoustu radostí. Uvědomme si v tomto měsíci, jak mnohými dary nás příroda obdarovává.

Babi, dědo, pojď si hrát

-red-, 2024_07_zari

Den rodiny

-red-, 2024_07_zari

Mateřské školy v roce 2024

Mgr. Pavla Kicková, 2024_07_zari
24. dubna 2024 proběhl sněm SPV. Každoroční setkání odborníků z oblasti předškolního vzdělávání, které nabízí nejen svým členům, ale i široké odborné veřejnosti Společnost pro předškolní výchovu, z.s., v podobě sněmu, přišel pozdravit A. Klecanda, radní hl. m. Prahy. Úvodní slovo přednesla předsedkyně společnosti P. Martinovská. Výroční zprávu o hospodaření spolku pak H. Nádvorníková.

Mám slunce na prstech…

Mgr. Marie Těthalová, 2024_07_zari

Když se potká jídlo s pitím

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_07_zari
Zdravý jídelníček není jenom pestrá a vyvážená strava, ale také správný pitný režim, tedy dostatečný příjem vhodných tekutin. Náš organismus si umí vytvořit v rámci látkové výměny kolem 250 ml vody, zbytek potřebuje doplnit popíjením nápojů i prostřednictvím jídelníčku.

Jak usnadnit dětem první kroky do mateřské školy

-red-, 2024_07_zari
Nástup do mateřské školy je pro děti důležitým obdobím, které formuje jejich vztah ke vzdělávání a společnosti. Tento článek se zaměřuje na důležitost správné adaptace dětí a poskytuje praktické strategie pro učitele i rodiče.

První týdny ve školce

Daniela Kramulová, 2024_07_zari
Září je tradičně ve znamení adaptace. Zvlášť u těch nejmladších, tříletých dětí se to často neobejde bez pláče. Učitelky i rodiče s tím počítají, přesto se mnohé maminky s odchodem od plačícího potomka špatně vyrovnávají. Co pomáhá adaptační potíže zmírnit?

Postup při řešení a vyřizování stížností ve škole

-red-, 2024_07_zari
Za stížnosti jsou považována taková podání zákonných zástupců, kterými se domáhají ochrany svých subjektivních práv a požadují nápravu ve vlastním zájmu (resp. v zájmu svého dítěte). Vždy je potřeba zvolit efektivní a účinné opatření, které zajistí (a stěžovatele ujistí), že k opakování nedostatku v budoucnu již nedojde.

Adaptační problémy se mohou promítnout i do zdraví dítěte

Mgr. Marie Těthalová, 2024_07_zari
První dny ve školce s sebou pro mnohé nováčky nesou různé výzvy. Jsou tu noví kamarádi, nové paní učitelky i prostředí. S dětskou lékařkou Martinou Farolfi Čapkovou jsem si povídala nejen o adaptaci, ale také o alergiích na potraviny, stravování malých dětí a o tom, že je důležité znát zásady první pomoci.