Mateřské školy v roce 2024

24. dubna 2024 proběhl sněm SPV. Každoroční setkání odborníků z oblasti předškolního vzdělávání, které nabízí nejen svým členům, ale i široké odborné veřejnosti Společnost pro předškolní výchovu, z.s., v podobě sněmu, přišel pozdravit A. Klecanda, radní hl. m. Prahy. Úvodní slovo přednesla předsedkyně společnosti P. Martinovská. Výroční zprávu o hospodaření spolku pak H. Nádvorníková.

V úvodu celého letošního setkání seznámil P. Křeček, ředitel ekonomické a legislativní sekce MŠMT, jeho účastníky s legislativními změnami a změnami financování mateřských škol v roce 2024. Podle dat, která má ministerstvo školství k dispozici, klesá počet dětí ve státních mateřských školách a naopak stoupá v těch soukromých. Co se týče legislativních změn, stanovit výši úplaty za předškolní vzdělávání má od letošního roku zřizovatel. Naopak vzniká nová povinnost, a sice informovat zákonného zástupce dítěte o možnosti zažádat o odklad školní docházky.

Rozpracovaná hygienická vyhláška, která v loňském roce způsobila rozruch ohledně neoplocených školních zahrad a sociálního vybavení, platí od 1. 7. 2024. Stavební úpravy, které z ní byly vyjmuty, ale zůstávají ve stavebním zákonu. Ekonomických změn v podobě snížení rozpočtu na provozní zaměstnance mateřských škol si mateřinky nemohly nevšimnout, zvláště když byly doprovázeny i vynětím náhrady za prvních 10 dnů pracovní neschopnosti z ostatních neinvestičních nákladů, takže je mateřské školy teď „natvrdo“ hradí přímo z platů zaměstnanců. To vše, doplněno o snížení odvodu do fondu sociálních a kulturních potřeb z 2 % na 1 %, ukrojí z reálných mzdových prostředků značné peníze. Pozitivní ekonomickou změnou je zrušení limitu počtu zaměstnanců.

Placená zóna

Mgr. Pavla Kicková