Podceňovat děti se nevyplácí

Hrdinky dvou knih pro děti, motorkářka Majka a netopýrka Paskalína, zvládnou „svým dospělým“ připravit i perné chvilky, ale mají dobré srdce a jejich nápady sledují správný cíl. Jejich dobrodružství přeložila Eva Sládková, která za překlad Majky na motorce získala Zlatou stuhu a jejíž překlad knihy Ani za nic byl o rok dříve vybrán do užší nominace.

Majka uhání na motorce. Její rodiče to možná úplně nečekali. Dokážou děti víc, než si myslíme?

Ano, určitě, děti nás dokážou mnohdy velmi překvapit. Ostatně, není to nic zvláštního. I my sami dokážeme v mezních situacích víc, než si myslíme nebo než si mysleli naši rodiče. Vyřešení takové situace je pro nás důležité, protože nás to posiluje a vybízí k překonání dalších úkolů a životních těžkostí.

Majčina cesta proti tornádu skutečně není veselou projížďkou. Kromě počasí se jí staví do cesty různé další překážky, na cestě potkává další lidi, kteří potřebují pomoc. Nechá je za sebou, nebo zkusí něco podniknout?

Majka je statečná a zodpovědná. Všem lidem, které ve svízelné situaci potká, pomůže. Také proto se stává hrdinkou celé země. A prezident ji nakonec udělí zvláštní povolení k řízení motorky, přestože ještě není plnoletá. 

Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová