Když se potká jídlo s pitím

Zdravý jídelníček není jenom pestrá a vyvážená strava, ale také správný pitný režim, tedy dostatečný příjem vhodných tekutin. Náš organismus si umí vytvořit v rámci látkové výměny kolem 250 ml vody, zbytek potřebuje doplnit popíjením nápojů i prostřednictvím jídelníčku.

Vzpomínám si, že když jsem byla malá, tak jsem podle babičky, u které jsem často pobývala, „špatně jedla“, a abych jedla „lépe“, nechtěla, abych při jídle pila. Podle ní by mi bývala voda „zaplnila žaludek“ a nezbylo by místo pro jídlo… Tehdy jsem byla poslušná holčička, ale už dávno, dávno vím, že pití při jídle je velice důležité a užitečné.

Pro optimální zpracování jídla totiž potřebujeme dostatek tekutin jak před jídlem, tak během jídla, případně i po jídle. Před jídlem se už v dávných dobách podávaly nápoje na podporu chuti k jídlu a také proto, aby byl pro trávení připraven dostatek slin. Nápoj by neměl být moc sladký, aby neovlivnil chuťové pohárky, což se před jídlem nehodí. 

„Proces trávení stravy i nápojů je komplex biochemických reakcí, které začínají už při kontaktu jídla nebo pití s ústní dutinou. Vyžaduje přítomnost různých trávicích šťáv, jejichž hlavní složkou je voda. Tělo se proto bez pravidelného doplňování tekutin neobejde – už při mírné dehydrataci nemohou procesy trávení probíhat tak, jak mají, což může mít nepříjemné důsledky, od suchosti v ústech po zácpu. Pravidelný přísun tekutin s obsahem minerálních látek, které jsou aktivními účastníky vstřebávání (účastní se mimo jiné aktivního přenosu vstřebávaných látek a přijatých minerálů se stravou), je pro správné trávení naprosto nepostradatelný,“ vysvětlila na tiskové konferenci 23. května biochemička RNDr. Michaela Bebová, odbornice na metabolismus a chemické procesy v těle.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová