Jak se bude jíst ve školách? Bude tam dětem chutnat? A jak se budou stravovat děti s různými dietami? O tom jsem si povídala s Alexandrou Košťálovou, která se podílela na vzniku nové vyhlášky o školním stravování.
Mgr. Alexandra Košťálová vystudovala obor Výživa člověka na brněnské Masarykově univerzitě. V současné době pracuje ve Státním zdravotním ústavu jako hlavní řešitelka projektu „Zdravá školní jídelna“.
Hodně se nyní mluví o změně stravovací vyhlášky a spotřebního koše pro školy. Můžete vysvětlit, v čem bude ta největší změna?
Ta největší změna je, že k ní dochází po 32 letech. Pro řadu kuchařek a kuchařů a vedoucích školních jídelen, kteří jsou na svých pozicích desítky let, je to tedy první koncepční změna za celou jejich kariéru. A možná právě z toho pramení jejich nejistota. Ovšem nejedná se o žádné dramatické změny neboli zavádění něčeho, o čem lidé nikdy neslyšeli.
Neznamená to používání nových neznámých surovin, neznamená to kompletní změnu receptů a servírování zcela jiné stravy. Už teď se ve školních jídelnách používá tak pestrá paleta surovin, že pro nové není kam sahat. Změny jsou postaveny na výživových doporučeních, tedy podávání chutné stravy, která je prospěšná pro zdravý růst a vývoj dětí. Někdy bude stačit změna kombinace polévky s hlavním chodem, jindy bude potřeba něco doplnit, zaměnit ingredienci, připravit jinou svačinku nebo přesnídávku, jídla prostě jinak přeskládat.
Placená zóna
Předplaťte si časopis a od dalšího vydání získáte neomezený přístup k článkům publikovaným od r. 2005 až do současnosti.