Zlepšit informovanost mladých lidí o plodnosti a dbát na včasnou prevenci

Maminky s kočárky nebo tvářičky dětí v mateřských školách – veselé, občas smutnější nebo i uplakané – jsou pro mnohé páry zdrojem smutku a frustrace, protože se jim nedaří počít a přivést na svět dítě. Problémům s početím totiž dnes čelí v České republice už každý pátý pár a příčiny neplodnosti jsou rovnoměrně rozdělené na straně žen i mužů.

V červenci 2023 uplynulo již 45 let od narození Louise Brown, prvního dítěte „ze zkumavky“, a od té doby pomohla asistovaná reprodukce přivést na svět dalších 12 milionů dětí.

Louise Joy Brown se narodila 25. července 1978 v Oldhamské královské nemocnici jako první dítě na světě, které bylo počato mimo tělo matky. Dodnes se intenzivně věnuje osvětě týkající se problematiky umělého oplodnění. O její narození se zasloužili embryolog Robert Edwards spolu s gynekologem Patrickem Steptoem. Použili metodu in vitro (IVF), tedy mimotělní oplodnění vajíčka, které její matce – Lesley Brown – odebrali laparoskopicky, v Petriho misce ho oplodnili spermiemi jejího manžela a embryo vložili do dělohy. Její o čtyři roky mladší sestra Natalie se narodila také touto metodou jako 40. dítě na světě počaté umělým oplodněním.

Možnosti medicíny postoupily za tu dobu dopředu přímo „mílovými kroky“, bohužel ale i dnes mnozí potenciální rodiče čelí zkresleným informacím o plodnosti a chybějícímu systému prevence.

To potvrzují i závěry pilotní fáze provozu Nadačního fondu ProPlodnost. Tento nadační fond založila klinika IVF CUBE, která tím chce lidem zprostředkovat informace a šířit osvětu. Nabízí také zdarma testování plodnosti, které je určené zejména pro muže a ženy ve věku 25 až 38 let.

„Ženy dnes pořízení miminka odkládají kvůli kariéře a v pětatřiceti zjistí, že optimální věk dávno propásly a ani věda, na kterou spoléhaly, není zcela všemocná. I v případě, že si ještě neplánujete pořídit potomka, je dobré vědět, jak na tom vaše tělo je. Může dojít k odhalení rizik a zahájení případné léčby zjištěných problémů,“ uvedla na tiskové konferenci 14. listopadu 2023 garantka nadačního fondu ProPlodnost a specialistka na léčbu neplodnosti, vedoucí lékařka kliniky IVF CUBE v Praze MUDr. Hana Višňová, Ph.D., s tím, že se velmi často ve své ordinaci setkává s páry ve věku kolem 38 let, které už děti mít nebudou.

Chybí osvěta i prevence

Pilotní fáze činnosti Nadačního fondu ProPlodnost byla zahájena v červnu 2023, kdy fond na svých webových stránkách zpřístupnil široké veřejnosti možnost online testu plodnosti. Ten umožní každému zájemci získat základní představu o jeho reprodukčním zdraví a rizicích, která ho ohrožují. Online dotazník během čtyř měsíců vyplnilo více než 2000 zájemců, převážně ve věku 20 až 39 let. 

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová