Jak se vyrovnávat s častými změnami počasí a posilovat imunitu

Přelom března a dubna nám letos ukázal, jaké výkyvy počasí mohou být i v naší české kotlině. Po ránu mrazíky, přes den kolem deseti stupňů a vzápětí na to přímo letní vedro. Máme to jistě ještě v živé paměti. A v květnu nás čekají „ledoví muži“, kteří se také mohou postarat o nějaké to překvapení. Všechny náhlé změny počasí otestují naši imunitu.

Týden ve školce, týden doma. Také to znáte? Takový kolotoč zažívá nejedno dítě a jeho rodiče. Zdraví dítěte by však nemělo záviset na změnách počasí. Jak správně posilovat imunitu dětí a na co myslet při změnách teplot?

Základem je vyvážená a pestrá strava

Budování imunity začíná už v prvních dnech života. Jedním z hlavních faktorů, které se podílejí na jejím posilování, je kojení. A následně pak správná strava, přiměřená hygiena a aktivní pohyb.

Dítě by mělo mít vždy stravu pestrou, s dostatkem zeleniny a ovoce. Někdy se stane, že si oblíbí určité potraviny a nechce konzumovat jiné. Přestože může jít o potraviny „zdravé“, byla by v takovém případě jeho strava příliš jednostranná. Zvláště babičky někdy mají tendenci připravovat vnoučeti vždycky jídlo, které má rádo, přece aby si „pochutnalo“. 

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová