Cvičení je důležité pro mozek

Psycholog Gene Alexander společně s antropologem Davidem Raichlenem z University of Arizona přišli s originálním konceptem, vysvětlujícím důležitost fyzického cvičení pro správné fungování mozku.

Dosud se stále neví, jak toto spojení probíhá, ovšem dílčí výzkumy poskytly důkazy kupříkladu o hustším spojení neuronů v mozku u lidí, kteří pravidelně běhají. I pokud pomineme obecně platné zákonitosti, jako třeba nárůst sebevědomí díky vysportovanější postavě, pozitivní vliv pohybu na mentální spokojenost je napříč mnoha sférami opakovaně dokazovaný.

Nová teorie zmíněných vědců si bere na pomoc evoluci a tvrdí, že úzký vztah mozku a těla pochází už od dob lovců a sběračů. Například lovení totiž byl proces náročný psychicky i fyzicky: vedle tělesné zdatnosti, rychlosti a síly totiž byly zásadní i kognitivní schopnosti jako paměť na cestu, orientace v okolí, koordinace pohybů, bleskové rozhodování a tak dále. Kvůli komplexitě těchto činností se mentální a fyzická stránka musely vyvíjet ruku v ruce a od té doby je podle Raichlena a Alexandra nesmyslné oddělovat jejich vývoj. Ale bez ohledu na pravdivost tohoto konceptu je zase jednou zjevné, že tělu i duchu bychom měli věnovat stejnou pozornost.

Použitý zdroj:
Raichlen, D. & Alexander, G. (2017). Adaptive Capacity: An Evolutionary Neuroscience Model Linking Exercise, Cognition, and Brain Health. Trends in Neurosciences.

MOJMÍR SEDLÁČEK