Hranolky a hamburgery škodí dětské inteligenci. Dětství je mimo jiné obdobím, kdy se lidský mozek vyvíjí velkou rychlostí. Děti chodí, otevírají a zavírají dveře, ptají se na všechno možné, a jejich mozek přitom zpracovává nové a nové podněty. Studie, kterou provedli vědci z univerzity v Bristolu, dokazuje, že pokud batolata a předškolní děti často jedí nezdravé jídlo, nesvědčí to rozvoji jejich mozku. Vědci zkoumali 3966 dětí narozených v letech 1991-1992. Výzkumníky zajímalo, jak se děti stravovaly, když jim byly tři, čtyři a osm a půl roku; tyto informace jim podali rodiče zkoumaných dětí. V posledním zmiňovaném vývojovém období vědci také zjišťovali inteligenci dětí, které tvořily výzkumný vzorek. Co prozradil výzkum o výživě dětí? Rodiče dopodrobna popisovali stravovací a pitný režim dětí, informovali o typu chleba, který dětem podávali, o tom, kolik mléka děti konzumovaly a také jaké množství limonád (včetně koly) děti pily. Zkoumaný vzorek by se dal rozdělit do tří skupin: část dětí se živila stravou s vysokým obsahem tuků, cukru a kalorií, která byla založená na polotovarech a průmyslově vyráběných pokrmech, další vyrostla na tradiční britské kuchyni založené na mase, bramborách, chlebu a zelenině. Poslední skupina se živila celozrnnými výrobky, čerstvým ovocem a zeleninou, rýží, těstovinami a netučnými rybami. Vědci zjistili, že děti, které se odmalinka živí zdravou stravou, jsou verbálně zdatnější a mají vyšší IQ než jejich vrstevníci, kteří se živí nezdravým jídlem. Zároveň konstatovali, že strava má největší vliv na rozvoj inteligence především v tomto raném věku; při zkoumání stravovacích návyků a inteligence u starších dětí takové rozdíly nezaznamenali.
Placená zóna
Předplaťte si časopis a od dalšího vydání získáte neomezený přístup k článkům publikovaným od r. 2005 až do současnosti.