Pražská MŠ Semínko z Prahy je zdravou školou

Mateřská škola Semínko v pražském Toulcově dvoře jako první škola v České republice splnila všechna kritéria v bronzové, stříbrné i zlaté úrovni programu Skutečně zdravá škola a stává se pomyslnou „vzorovou školou“ a „příkladem dobré praxe“.


Ocenění bylo uděleno za splnění potřebných kritérií v oblastech angažovanosti a kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu, vzdělávání o jídle a stravování a místního společenství a spolupráce. Již dříve v rámci stříbrných kritérií plnila Mateřská škola Semínko požadavky na výrobu pokrmů, které musí být minimálně ze 75 procent tvořeny z čerstvých a nezpracovaných surovin, 5 procent surovin musí pocházet z ekologických farem, dětem musí být podávané pouze neslazené nápoje a děti mají být vzdělávány o původu potravin a vaření.


„Jsem přesvědčena, že praktickému vaření se nevyrovná žádné hraní u dětské kuchyňky. Děti v Semínku mají možnost připravit si skutečné jídlo. Průběžně a přirozenou formou děti seznamujeme nejen se samotnými potravinami, ale i s jejich cestou na náš stůl, významem pro naše tělo i dopadem na životní prostředí,“ říká Mgr. Magdaléna Kapuciánová, ředitelka Mateřské školy Semínko v Toulcově dvoře, www.msseminko.cz.


V rámci plnění zlatých kritérií ve školce realizují plán podpory zdravého stravování. Dále musela jídelna mateřské školy prokázat, že minimálně 80 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou v krajích obklopujících Prahu. Deset procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů. Děti pravidelně s pedagogy zkouší přípravu pokrmů z ovoce a zeleniny vypěstované na školní zahradě a navštěvují farmu v Toulcově dvoře. Škola aktivně zapojuje rodiče a veřejnost do aktivit v oblasti zdravého stravování, pěstování a vaření. Ve školní jídelně se snaží minimalizovat objem biologického odpadu. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.


„Zlatého ocenění si vážím, vnímám to jako supervizi naší práce. Plnění stanovených kritérií není jednoduché, vyžaduje obrovské nasazení, invenci a odpovědný přístup zaměstnanců,“ uvádí Bc. Iveta Garciová z MŠ Semínko.


Placená zóna

-red-