Připravujeme děti na školu

MŠ Habrmanovu v České Třebové tvoří sedm tříd a všechny mají heterogenní složení. Systematická příprava předškoláků pro úspěšný vstup do ZŠ probíhá denně při plnění TVP, které vycházejí ze ŠVP „Čtvero ročních období skřítka Habrmánka“. Náš milý skřítek provází děti celou dobu jejich docházky do MŠ.


Začátkem školního roku připravujeme pro všechny děti s jejich rodiči seznamovací akci „Putování za skřítkem Habrmánkem“ v nedalekém parku Javorka. Děti na stanovištích prožívají rozmanité aktivity venku v přírodě. Tato akce si získala velkou oblibu nejen u předškoláků. V minulých letech nás neodradila ani nepřízeň počasí, byli jsme připravené i na možnost „mokré varianty“. Rozvoj pohybových dovedností a schopností mají možnost nejen chlapci zúročit na fotbalové přípravce, která probíhá ve spolupráci s FK Česká Třebová. 


V zimě je velmi oblíbenou aktivitou jízda na kluzácích, kdy využíváme umělý svah na školní zahradě. Děti baví také malování na sníh, pravidelně pro předškoláky zařazujeme do TVP experimentování se sněhem, ledem, vodou, nebo také stavění různých plošných i prostorových staveb ze sněhu. 


Společné plavání


Na jaře začíná dětem předplavecký kurs. Přibližně půldruhého kilometru jdeme do KB (krytý bazén), tam se děti intenzivně pohybují ve vodě a následuje zpět stejně dlouhá pěší trasa do MŠ. Cestou si hodně povídáme a debatujeme, jak se cítíme, co vidíme, slyšíme, vnímáme a velmi se těšíme na oběd. I nejmenšímu jedlíkovi po takto stráveném dopoledni hodně vyhládne. Po výborném obědě se ložnice s dětskými postýlkami rázem promění v království u Šípkové Růženky. 


V tomto období se také pravidelně účastníme městských sportovních her pro předškoláky, sportujeme s DDM na Týdnu sportu v České Třebové. K rozvoji klíčových kompetencí využíváme pracovní aktivity na celý rok podle sešitu „Medvídek Nivea pomáhá dětem v přípravě na školu“.


Děti celoročně navštěvují programově i časově náročnější divadelní představení v KC (kulturní centrum) Česká Třebová nebo v Malé scéně. Účastní se tvořivých velikonočních dílen, výstav v Městském muzeu a chodí na exkurze do Městské knihovny. Předškolní děti mají možnost slyšet a vidět své bývalé kamarády, kteří navštěvují místní ZUŠ a mohou tak sledovat jejich taneční nebo hudební vystoupení. K nám do MŠ přicházejí koncem školního roku paní učitelky ze ZUŠ a zjišťují úroveň hudebnosti předškoláků. 


Placená zóna

-red-