Jídlem proti chmurám

Můžeme se projíst k psychické pohodě? Očividně do jisté míry ano, a je to vědecky mnohokrát potvrzeno.

Například výzkumníci, kteří prezentovali své výsledky v dubnu na American Academy of Neurology, tvrdí: kdo zdravě jí, má  o 11 procent nižší riziko, že onemocní depresí. Ke zdravému stravování přitom podle nich patří hodně ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných produktů a zdravého tuku z ryb a avokáda. Ale proč? Možností vysvětlení je víc. Podle jedné hypotézy se díky zdravým návykům omezí zánětlivé procesy v těle, které se s věkem zhoršují a mají vliv na depresi. Další možné vysvětlení je zlepšení mikrobiotického prostředí ve střevě. Střevo je přímo spojeno s mozkem a jeho stav ovlivňuje imunitní systém i náladu. Závěr zní dost jednoznačně: i když nezdravá strava sama o sobě depresi nevyvolá, přesto stojí stravovací návyky depresivních pacientů za pozornost.

Použitý zdroj: https://science.orf.at/stories/2897160

-red-