JARO „S KAŠPÁRKEM“ V MŠ ZÁHUMENICE

Jaro bylo v Mateřské škole Záhumenice nabité kulturou. Zpívali jsme, hráli, tančili a recitovali, od těch nejmenších dětí až po předškoláky. Mimo jiné jsme mezi nás a naše děti „pozvali“ velké osobnosti české kultury, jakými jsou Jiří Žáček, Pavel Jurkovič a Brnu dobře známý spisovatel a básník Jan Skácel. Na základě jejich děl jsme nacvičili program, který děti několikrát veřejně předvedly. A nutno říci, že se jim to vydařilo.

Předškolní děti procítěně přednášely  Skácelovu sbírku básní Proč ten ptáček z větve nespadne, nezalekly se ani náročnějšího textu. Pak přišlo na řadu Žáčkovo a Jurkovičovo divadélko s hudebním doprovodem Kašpárek v pekle. „Kamarádi, kamarádky, račte se mnou do pohádky,“ vítal Kašpárek (Sofie Galušková) diváky při několikrát veřejně zahraných představeních. Kašpárek spěchal na pomoc králi (Lada Winklerová), který způsobil poprask, a princezna (Markéta Dvořáková) tak nechtěně skončila v pekle mezi rozvernými čerty. Naštěstí ji vysvobodil statečný kovář Honza (Filip Harant) společně s Kašpárkem. Muzikálová pohádka proběhla za hudebního doprovodu rodičů a prarodičů našich dětí, které si tak mohly vyzkoušet, jaké je vystupovat s kapelou – vždyť jsme měli na pódiu klávesy, kytaru, housle, píšťalku, buben a dokonce i basu!

Velký podíl na celkovém úspěchu patří paní Evě Holenkové, která působila jako dramaturgyně představení, i paní ředitelce Haně Lejskové a paní učitelce Ludmile Vetterové, které s dětmi pilně nacvičovaly.

A pro koho děti hrály? Premiéra proběhla na konci dubna vystoupením pro Svaz bojovníků za svobodu a naše blízké sousedy v obci, následovalo vystoupení pro 1. třídu ZŠ Bednářova. Pro malé herce ale bylo určitě zlatým hřebem vystoupení pro rodiče u příležitosti Dne matek. Poslední představení se uskutečnilo pro školskou komisi při ÚMČ Brno-jih. Návštěvníky a obecenstvo zaujalo množství jak mluveného, tak zpívaného textu, které se děti naučily. A učily se s radostí a elánem sobě vlastním! Nás dospělé může těšit, že jsme něco udělali pro správný vývoj dětí na poli kulturním. Trpělivá práce učitelů a rodičů muzikantů se vyplatila. Máme nadané děti, a to nás naplňuje optimismem a chutí do další práce.

Hana Lejsková, MŠ Záhumenice

-red-