Národní cena za projekt eTwinning

V loňském roce naše mateřská škola získala národní cenu za projekt eTwinning. Tento projekt spojuje mateřské a základní školy z různých zemí. Skrze něj si můžeme najít partnerské školy, se kterými se navzájem poznáváme a společně vytváříme projekty.

Ocenění jsme dostali za projekt o vědeckých pokusech, při kterých měly děti možnost hravou formou poznávat svět. Paní učitelka Ewa Nepraš s učitelkami z partnerských zemí připravovala pokusy na každý měsíc. Děti jsme při pokusech natáčeli a fotili, abychom ostatním mohli ukázat, jak se nám to povedlo, a zároveň jsme se mohli podívat, jak se dařilo ostatním.

Sopka ve školce

Největší úspěch u dětí měla sopka, na kterou nám stačilo jen trochu octa a jedlé sody. Trošku jako malí chemici se děti cítily, když dostaly červené zelí a daly jej do horké vody, kterou jím obarvily na fialovo. Tuto obarvenou vodu postupně vlévaly do různých nádob. Ve vodě smíchané s octem získala světle červenou barvu, v Coca-Cole tmavě červenou, v mýdlové vodě naopak vznikla světle modrá, stejně jako v mléce. Bylo skvělé, že se s námi do vymýšlení i realizace projektů zapojovali i rodiče. Spolu s nimi jsme vytvořili „lentilkovou duhu“.

Celý loňský školní rok jsme měli velké téma: Lego a umění. Lego je skvělá hračka, která má nepřeberné množství využití. Děti si s ním nejen dobře pohrají, ale rozvíjejí si u něj i fantazii, kreativitu, prostorové myšlení a mnoho dalšího. Na druhou stranu umění je univerzální jazyk, který nás jako lidi spojuje a dává nám možnost realizovat své představy a sny. V tomto projektu jsme se s partnerskými školkami rozhodli, že se pokusíme tyto dva prvky propojit.

Lego stokrát jinak

Každý měsíc jedna školka vybrala obraz a všichni zapojení se ho pokusili nějak ztvárnit pomocí lega. Od dětí to vyžadovalo velkou dávku kreativity, představivosti i úsilí, ale nakonec jsme vše zvládli a užili jsme si i legraci. Bylo velmi zajímavé sledovat, jak se každá školka postavila k zadaným úkolům trochu jinak. Jeden postavil trojrozměrnou stavbu, jiný vytvořil legovou mozaiku.

Kolem lega se točil i náš pirátský dětský den. Nejdřív jsme se museli nalodit, a tak každá třída postavila velký most. Potom jsme procvičovali zručnost při hodu obručí na věž z lega. Ale co se nestalo! Do lodi nám natekla voda, musíme se jí nějak zbavit! Každý si postavil z lega nádobku a přenášeli jsme vodu. Protože byl teplý slunečný den, tak nám ani nevadilo, že jsme se občas trochu umáčeli. Další úkol byl hrát pexeso s velkými kartami, na kterých byly postavičky z lega, a shazovali jsme legokuželky. Když jsme zvládli i těžký úkol od mořských panen, které chtěly, abychom stavěli z kostek tvary podle obrysů, tak už zbývalo najít jen papouška, který se schovával na zahradě. Papoušek hlídal poklad! Po veselém, ale náročném dni jsme si mohli společně sednout na zahradě a dát si zmrzlinu.

Eva Těthalová

MŠ Na Přesypu, Praha 8



Eva Těthalová