Online archiv

Autor: PhDr. Václav Mertin

Zodpovědnost

PhDr. Václav Mertin, 10/2014
Předškolní dítě není zodpovědné a ani s tím nepočítáme. Jenže někdy se zapomeneme, nechováme se podle této logiky, a když dítě něco provede nebo se nezachová slušně, tak mu zodpovědnost najednou přisoudíme.

Únava

PhDr. Václav Mertin, 9/2014
Výchova je radostná, když se daří, když dítěti něco ukážeme, sdělíme, vysvětlíme a ono jedná přesně podle našich instrukcí a má výsledky i úspěchy. Jestliže se občas něco nepovede, díky převažujícím pozitivním zkušenostem to poměrně snadno uneseme, protože je v nás víra, že takové chvíle zklamání jsou přechodné a budou opět zakrátko vystřídány radostí.

Trpělivost

PhDr. Václav Mertin, 8/2014
Jednou z významných rodičovských i učitelských vlastností ovlivňujících výsledky edukace dítěte je trpělivost. Ze stejné skupiny jsou i vytrvalost a důslednost. Zodpovědnost těchto důležitých dospělých za to, že naučí dítě konkrétním dovednostem, vlastně ani jiný přístup nedovoluje.

Svědomí

PhDr. Václav Mertin, 7/2014
Malému dítěti stanovujeme my dospělí, co je správné a co špatné. Ze začátku o všem plně rozhodujeme my a jednoduchými slovy a gesty mu sdělujeme, že tohle je fuj, to se nedělá, nenene a za tohle se na ně naopak usmíváme, máme je ještě raději nebo mu uděláme malá.

Rozum

PhDr. Václav Mertin, 6/2014
Vcelku oprávněně jsme přesvědčeni o tom, že je to právě rozum, který posouvá tuto civilizaci i život každého jedince kupředu. Už to sice nějakou dobu neříkáme tolik nahlas a tak rezolutně, jako to volali osvícenci, protože je zřejmé, že samotný rozum k naplnění života nestačí a na vysvětlení řady jevů je zatím hodně krátký.

Pokora

PhDr. Václav Mertin, 5/2014
Velmi jednoduché to na světě zřejmě mají lidé, kteří vědí všechno, a úplně všechno, co dělají, je vždy zcela správné. S tímto přístupem se setkáváme i u některých odborníků, kteří také mají pokaždé a na všechno správný názor.

Odvaha

PhDr. Václav Mertin, 4/2014
Dřív se veřejnost „odvážně“ angažovala i při výchově cizích dětí. Patrně to ani odvaha nebyla, protože děti byly obecně vychovávány spíše represí a bylo skoro jedno, kdo jim vynadá nebo dokonce dá pár pohlavků. Když je potrestal někdo cizí, rodiče dítěti často ještě přidali.

Moudrost

PhDr. Václav Mertin, 3/2014
Moudrost obvykle spojujeme až se stářím, jenže směřujeme k ní klopotně, usilovně a často neúspěšně celý život. S dětstvím a mladou dospělostí nebývá zvykem spojovat moudré jednání.

Laskavost

PhDr. Václav Mertin, 2/2014
Někdy můžeme nabýt dojmu, že výchova dítěte je natolik vážná a závažná záležitost, že nemůžeme vychovávat s úsměvem, že se při ní nesluší žertovat, dělat si legraci, že nemůžeme být na dítě stále vlídní, laskaví, vstřícní.

Komunikace

PhDr. Václav Mertin, 1/2014
Každý, komu se alespoň jednou v životě stalo, že ho někdo přesvědčil k aktivitě, ke konkrétnímu činu pouhými hezkými slovy, si dokáže uvědomit, jak mocný nástroj je citlivá a vnímavá komunikace. Určitě má také zkušenost, že laskavá slova, která zazní z okolí, i u zkušeného a kritického člověka způsobí vnitřní radostné zatetelení, byť je ani v nejmenším nepřeceňuje a tváří se, že má od nich rezervovaný odstup.

Jiskra

PhDr. Václav Mertin, 10/2013
Kdo nehoří, nemůže zapálit! Jak rád bych řekl, že se jedná o pouhý bonmot, který nemá v seriozních úvahách o edukaci dítěte co dělat, jenže život jeho platnost znovu a znovu potvrzuje.

Intuice

PhDr. Václav Mertin, 9/2013
UČITELSKÁ ABECEDA