Online archiv

Autor: Monika Kovalská, MŠ Kamarád, Nové Veselí

Mateřská škola jako součást komunitního rozvoje města či obce

Monika Kovalská, MŠ Kamarád, Nové Veselí, 9/2019
Komunitní školy, pokud se takto profilují, jsou školy otevřené, a to nejen rodičům dětí a žáků, kteří danou školu navštěvují, ale i prarodičům, širší veřejnosti, dalším pedagogům, zkrátka ostatním komunitám uvnitř i vně dané obce či města.

Projekt FESTIVAL OČIMA GENERACÍ

Monika Kovalská, MŠ Kamarád, Nové Veselí, 2/2019
Od nepaměti žijeme pospolu, jsme na sobě závislí, předáváme si zkušenosti i lásku, a přesto si ne vždy rozumíme. Generace, rodiny, lidé, jak rozdílné, a přesto tak stejné, po staletí, po tisíciletí. Kdo z nás má tu pravou pravdu, ten správný názor a pohled? Kdo z nás je důležitější, prospěšnější, má větší nárok na cokoliv?

Keramická dílna

Monika Kovalská, MŠ Kamarád, Nové Veselí, 8/2004
Nové Veselí, obec u Žďáru nad Sázavou, je známá výrobou kachlových kamen. Práce s hlínou se datuje k polovině 18. století, kdy se jednalo spíše o hrnčířství. Tato tradice nás vedla k tomu, že jsme se rozhodli využít ji v našemškolním vzdělávacím programu. Naším snem bylo vybudovat v mateřské škole vlastní keramickou dílnu. Zhruba před pěti lety jsme začali dílnu realizovat. První fáze spočívala v úpravě sklepní místnosti. Následovala výroba regálůna sušení výrobků a stolů, u kterých se dá nastavit výška, aby mohli dílnu využívat učitelé i žáci místní ZŠ. Elektrickou pec jsme zakoupili díky soukromým finančním příspěvkům pro naši MŠ. Od října 2003 tedy započala svůjprovoz keramická dílna, kterou využívají děti MŠ i ZŠ v zájmových kroužcích a také učitelky ve své tvořivé práci s dětmi. Vyrábíme dárky na Vánoce, k Svátku matek, na Velikonoce, pro partnery MŠ apod. Úspěšnou akcí bylaspolupráce MŠ a ZŠ při organizaci velikonoční prodejní výstavy, kde se také objevily výrobky z keramické hlíny. Děti práce s hlínou baví a my jsme rádi, že můžeme rozšiřovat dovednosti dětí a vychovávat děti v duchu tradic obceNové Veselí.