Orientační běh ve školce

V „Libušce“ v červnu o akce pro děti a rodiče není nouze. Mezi naše oblíbené patří zvláště „zahradní slavnost“ s rozloučením našich předškoláků, Svatojánské odpoledne a Svatojánská noc, kdy mohou starší děti Sovičky přespat ve školce. Novinkou bylo seznámení s orientačním během. „Sovičky“ i „Myšky“ se sešly s učitelkami na zahradě naší mateřské školy, kde na ně čekala zábavná akce s názvem Dopoledne s orientačním během.


Byla to skvělá příležitost pro všechny děti, aby si vyzkoušely své schopnosti v této zajímavé sportovní disciplíně. Akci pro děti připravila paní učitelka Petra a její manžel Tonda, jelikož oba trénují děti v orientačním běhu v místním klubu OK DOKSY. Nejdříve dětem oba vysvětlili, co je to orientační běh a jak se provádí. Děti se dozvěděly, že je to sport, ve kterém musí podle mapy najít kontrolu v terénu, kterou poté čipem „orazí“. Čip slouží k tomu, aby se zjistilo, jak rychle jsme běželi a jestli jsme byli na správných místech. Děti si prohlédly, jak taková mapa vypadá, jak se správně orientuje pomocí buzoly v terénu, ale i další nezbytné pomůcky, bez kterých by orientační běžci nemohli do lesa vyběhnout. 

Každé z dětí dostalo vlastní čip a mapu a pak už nezbývalo než odstartovat a danou trať si projít nebo proběhnout. Na mapě byly zakresleny kontroly, které bylo důležité nalézt ve správném pořadí. Kontroly byly označeny čísly a obrázky. Abychom poznali, že jsme na správné kontrole, musel obrázek na mapě souhlasit s obrázkem na kontrole. Trať byla pouze zkušební, takže nebyla moc dlouhá ani těžká. Po zvládnutí tratě zkušební vyrazily Myšky i Sovičky na opravdový závod, který jim Tonda postavil na zahradě naší školky. Děti běhaly po zahradě a hledaly kontroly podle mapy. Někdy je našly hned, někdy trochu bloudily. Ale vždycky se radovaly, když uslyšely pípnutí čipu a uviděly správný obrázek. Bylo to jako hledání pokladu. I ostatní paní učitelky si s nadšením trať proběhly.

Na závěr akce byly všechny děti obdarovány diplomy a malou odměnou za zvládnutí celého závodu. Děti odměnily paní učitelku Petru i Tondu obrovským potleskem a jásotem a oni nám na oplátku slíbili, že si tuto nevšední a prima akci zopakujeme. Moc se těšíme na letošní 2. ročník.

Petra Synková, mateřská škola Libušina, Doksy

-red-