Stejný obraz nevidí všichni stejně

Jak na nás působí obrazy, které nám předkládají média? Nahlédněte s námi pod pokličku unikátního neuropsychologického výzkumu mozku a mysli.

Přeplněné čluny na moři. Muž nesoucí utonulé dítě. Davy běženců na silnici. Chaos na náměstí v Kolíně nad Rýnem o silvestrovské noci. Mediální obraz uprchlické krize máme před očima prakticky denně – fotky v novinách, na internetu, filmové šoty v televizi…

Jak jednotlivé obrazy vnímáme, co v nás vyvolávají a jaké oblasti se přitom aktivují v mozku? Co se děje v prvních třech vteřinách, kdy proběhne rychlá nevědomá reakce a co se změní o pár sekund později, až se stihnou rozběhnout vzpomínky, představy, asociace…? Jak se liší neurobiologické procesy v našem mozku, emoce a myšlenky, máme-li obrazy zasazené do kontextu, doplněné informací nebo instrukcí, čeho si máme všímat? Výzkumníci z pracovní skupiny Obraz, mysl a mozek Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) se prostřednictvím svých experimentů chtějí dozvědět ještě víc: Co se při sledování stejných obrazů děje v mozku a mysli zdravého člověka, jedince trpícího duševním onemocněním, například schizofrenií, úzkostnou poruchou, nebo třeba psychopata?

Kam se dívám?

Placená zóna

Daniela Kramulová