Papua Nová Guinea: Mezi dobou kamennou a Facebookem

Ostrovní stát v jižním Pacifiku je jednou z nejméně prozkoumaných zemí světa. Papua Nová Guinea s šesti miliony obyvateli, hovořícími až 850 jazyky, je téměř šestkrát větší než Česká republika. Do druhé světové války byly v této zemi tajemných pralesů, korálových útesů a vysokých hor až na výjimky používány převážně kamenné nástroje a kanibalismus tu byl na denním pořádku ještě před padesáti lety.

Zhruba před patnácti lety založil profesor Vojtěch Novotný na Nové Guineji výzkumnou stanici, která se zabývá ekologií pralesa a zkoumá místní floru a faunu. „Díky intenzivní práci českých vědců se postupně z malé stanice stala jedna z nejdůležitějších vědeckých institucí v regionu. Studují zde i místní biologové a na stáže jezdí studenti z celého světa. Profesor Novotný tráví zhruba půl roku v tropech a půl roku řídí Entomologický ústav v Českých Budějovicích. Výzkumné projekty jsou rozesety po celé Nové Guineji, ale základna je u města Madang, což je velmi malebné místo na břehu korálové zátoky,“ vysvětluje režisérka Kateřina Mikulcová, která tu natáčela dokumentární film Dobrodružství tropické ekologie.

Nejde o klasický autorský dokument, ale o propagační film pro Biologické centrum v Českých Budějovicích o výzkumu na Nové Guineji. „Náš filmový štáb se zaměřil na skupinu deseti českých studentů, kteří jezdí každé dva roky na takovou velmi netradiční školu v přírodě. Pro většinu z nich se jedná o první kontakt s tropy a takto odlišnou kulturou. Točili jsme zejména jejich výlety, spolupráci s novoguinejskými studenty na malých ekologických projektech a taky samotnou práci vědců. Paralelně vznikal i jeden díl pořadu České televize Na cestě, který měl formu klasického cestopisného dokumentu,“ vysvětluje Kateřina Mikulcová. A protože Čechů s osobní zkušeností se zemí, která v sobě uchovává až bizarní kontrast doby kamenné, plné magických rituálů a nelineárního vnímání času v kombinaci s vymoženostmi moderní doby, jako je například facebook či instantní polévka, zase tak moc není, rozhodli jsme se Kateřinu trochu vyzpovídat.

Placená zóna

Tereza Regnerová